Prázdniny na zámecké farmě Roter Hahn v Jižním Tyrolsku
Na úpatí zříceniny hradu Lichtenberg, v Prad u Stilfserjochu prožívají hosté prázdniny na zámecké farmě. Rodina místní farmářky paní Manuely Wallnöfer zdědila tuto farmu na zámku po svých předcích. Od roku 2005 ji provozuje společně se svým manželem Florianem a čtyřmi dětmi. Na tomto půvabném místě můžete na vlastní oči vidět přípravu ovocných pomazánek, sirupů a šťáv, které byly mimo jiné oceněny pečetí Roter Hahn. Manžel paní Manuely Florian je proslulý svým uměním zpracovávání čerstvého masa, výrobou slaniny a tyrolských uzenin, jež tuto pečeť kvality také získaly. Právě z nich připravuje paní Manuela pro své hosty následující kulinářskou specialitu: Letní salátek s plátky špeku.
Letní salátek s plátky špeku
Na čtyři porce budete potřebovat:
60 g špeku z pečeně nakrájené na tenké plátky
1 hlávku čerstvého listového salátu
1 vejce z volného chovu
vlašské ořechy karamelizované na medu
Na salátovou marinádu:
olivový olej
trocha medu
sůl, pepř a ocet balzamico
Na ozdobení:
pár ředkviček, pažitka a bezové květy
Příprava
Špek krátce orestujte na pánvi tak, aby byl pěkně křupavý. Vychladnout ho nechejte na papírové kuchyňské utěrce, která vsákne přebytečný tuk. Listový salát, vejce a vlašské ořechy pěkně vyrovnejte na salátový talíř a přidejte proužky špeku. Všechny přísady na salátovou marinádu dobře promíchejte a pokapejte s ní připravený salátek. Ten ozdobte ředkvičkou, pažitkou a případně také bezovými květy.