Loading...
Velká starosvětská opice, blízce příbuzná paviánům, obývající vysoko položené horské plošiny a horské louky na území Etiopie a Eritree je jedním z obdivovaných obyvatel ZOO Lešná - Zlín. Zde je možno vidět v expozici - Etiopie, kde se seznámíte se zvířaty žijícími v této oblasti, zároveň se životem a kulturou tamních domorodců. Opice Dželada jsou nejzajímavější obyvatele celé expozice Etiopie, ve zdejší ZOO obývají výběh rozložený na třech tisících metrů čtverečních. Procházíme - li stezkou podél výběhu Etiopie, lemují ji etnografické předměty vyrobené hlavně ze dřeva a proutí, které domorodci používali k obživě. Všechny tyto výrobky vytvořili etiopští lidé z kmene Konso, jsou to originály, výroba trvala celý rok, a tak mají velkou hodnotu. Vidíte zde například keramiku, ošatky, vázy, původní tkalcovský stav a další zajímavosti.
Opice Dželaba, patřící mezi paviány se od nich liší několika znaky. Žije na zemi a na stromech je lze vidět jen vyjmečně, živí se hlavně trávou. Vyskytuje se v horách a na náhorních plošinách ve výškách 2350 až 4000 m.n.m. v severní a střední části Etiopské vysočiny. Mají mezi sebou originální způsob pozdravu - často ohrnují horní ret, takže jsou vidět dlouhé zuby. Toto je pozdrav patřící jednotlivým členům tlupy. Dželaby žijí ve skupinách tvořených jedním samcem, několika samicemi a mláďaty. Mladí samci opouštějí skupinu v osmi letech, založí si vlastní harém nebo vytváří "mládenecké tlupy." V Etiopii jsou říční toky, místo života, kam se denně stahují lidé i zvířata - večer se měnící v centro společenskéo života a určitá místa jso tak změněna ve velký vodní piknik. Překvapením pro návštěvníky ZOO Lešná, procházející etiopskou expozicí je jistě stylový Kefa Bar, kde si můžete vychutnat pravou etiopskou kávu a k tomu pravé domorodné placky, které můžete zkusit upéct i doma. Koho by zajímal recept, stačí utřít 125g másla, 125 g hnědého cukru, 1 vejce, pak přidat 150g hladké mouky, 1,2 prášku do pečiva, 125g nasekaných oříšků, 150g rozinek. Placičky je nutné péct na pečícím papíru ve vyhřáté trubě na 150 stupńů C, pečení trvá 25 minut - kdo neodolá, tak dobrou chuť!
Etiopská vesnice Konso se stylovými chýšemi, originálními etnografickými předměty i africkými zvířaty stojí opravdu za viděnou. Rozlehlý výběh s paviány Dželada, můžete ve zlínské ZOO obdivovat po celý rok, stejně tak jako navazující expozici želv, ptačí voliéru Omo a další zajímavé expozice.