Vídeň - Sacher
Turistické cíle • Města, obce, vesnice • Hlavní město
Hotel
Roku 1869 dochází ve Vídni k otevření nové Dvorní opery a to mělo za následek, že prostor starého divadla byl nabídnut k prodeji. Koupil jej mladý podnikatel Eduard Sacher, v přízemí byly otevřeny obchody a patro se nabízelo za účelem přespání. To se událo r. 1876 a právě toto datum je u značky Sacher registrováno jako vznik hotelu.
Častým návštěvníkem hotelu byl maďarský hrabě Apponyi, který do hotelu přiváděl mnoho šlechtických osobností, pak následovaly návštěvy hraběcích a královských celebrit a dokonce hotel navštívil i císař František Josef I.
S pádem monarchie zmizeli hosté z nejvyšších kruhů, inflace a hospodářská krize dokonala dílo zkázy. R. 1933 dochází ke konkurzu a hotel přebírají podnikatelé v gastronomii Josef a Anna Sillerovi a advokát Hans Gürtler. R. 1938 se Rakousko ocitá pod anšlusem, prostory se využívají k rokování kulturních a politických celebrit a r. 1945 jsou zde ustájeny koně ruských vojáků.
Znovuobnovení činnosti se dočkal hotel r. 1951 a postupně se dostává zase do popředí zájmů. R. 1971 přejímá hotel Petr Gürtler, vytváří nové dějiny hotelu Sacher a zachovává tradici prostřednictvím moderních metod.
Hotel navštívil mimo jiné i spisovatel Graham Green, holandská královna Beatrix, John Lennon, Hilary Clintonová, J. P. Belmondo, Jimmy Carter, Ernst Hamingway, Alain Delon, Sofia Lorenová a mnoho dalších osobností.
Ceny pokojů se pohybují od 11 000 - 68 000 Kč.
Sacherův dort
R. 1831 obdržel kníže Metternich vzácnou návštěvu. Jeho šéfkuchař onemocněl a tak přípravy padly na mladého 16letého učně Franze Sachera.
Panstvu jeho jemný, pikantní čokoládový dort zachutnal a Franz se vydal na tovaryšskou cestu do Bodapešti k hraběti Esterházymu. Když nastoupil na trůn František Josef I., vrací se Franz do Vídně. Otevřel prodejnu s delikatesami a zde prodával i dort. Oženil se, měl tři syny a jednu dceru a jeden ze synů, Eduard, založil právě pověstný hotel.
Originální Sacherův dort je oblíbený i dnes a konzumuje se na celém světě. Receptura dortu, který se vyrábí dodnes ručně, je i po 170 letech přísně tajena.
Dort i kávička je kulinářský zářitek, i když trošku finančně náročnější. Ale vřele doporučuji, člověk má vyzkoušet vše.