Pečení chleba v obci Štolmíř
Tipy na výlet • Rodina s dětmi • Vycházka - půldenní • Za kulturou
Kam a jak jedeme?
v sobotu 22. 7. 2016 jsme zavítali do obce Štolmíř, abychom ochutnali čerstvý chléb přímo z chlebové pece. Šlo o příjemnou časově nenáročnou událost, kterou jsme spojili s návštěvou barokního kostela svatého Havla.
Obec Štolmíř je bývalá samostatná obec ve Středočeském kraji, která se stala v roce 1964 součástí města Český Brod.
Nejvýznamnější architektonickou památkou v obci je barokní kostel svatého Havla. Kostel se stal inspirací pro malíře Antonína Slavíčka, který v obci pobýval díky tomu, že zde vyrostla jeho manželka Bohumila, pozdější žena Herberta Masaryka a matka vnuček prezidenta T. G. Masaryka. Pohled na kostel je bohužel velice smutný. Kostel chátrá a nutně potřebuje opravit. Naštěstí chrámová loď kostela je zatím stále velmi pěkná a samotný kostel rozhodně za návštěvu stojí.
Chlebová pec byla v obci Štolmíř postavena roku 2013 jako replika barokní veřejné obecní pece z 18. století, a to starým způsobem, tedy z pálených cihel bez použití šamotu. Pec nemá komín, takže topení, vymetání i sázení chleba probíhá jedněmi čelními dvířky.
A jak se takový chléb v peci dělá?
Pec se nejprve takzvaně natopí. Oheň se rozdělá v přední části pece a po rozhoření se pohrabáčem přesune do její části zadní. Pec se začíná natápět ve 20:00 hodin den předem. Druhý den ráno se zadělá kvásek a chlebové těsto, které se nechá v teple vykynout. Po dohoření dřeva, přibližně v 10 hodin druhého dne, se hrablem vyndá popel a pec se vymete a vytře vodou. Teplota pece je v tuto chvíli cca 320 °C. Dveře pece se zavřou, aby nevychladla. Vykynuté těsto se vyválí na bochníky a nechá se na 40 minut kynout v ošatkách. Na závěr se potře vodou. Před sázením chleba je nutno pec ještě napařit (aby chléb teplotním šokem neklesl) asi jedním litrem vody. Poté následuje sázení chleba, do pece se vejde 30 bochníků chleba, které se skládají do 2 řad. Chleba se peče při uzavřených dvířkách asi 45 minut. Po upečení se chleba vybírá lopatou, sází na dřevěný stůl a znovu potírá vodou, aby křupavá kůrka měla i správný lesk.
Zdroj: http://www.cestyapamatky.cz/kolinsko/stolmir/chlebova-pec
A na samotný závěr zřejmě to nejdůležitější. Chléb byl opravdu vynikající a všichni, kteří se na práci pana pekaře podíleli, byli velmi milí. Škoda jen, že nebylo možné si celý bochník koupit. Kapacita pece to zkrátka neumožňuje. A pak, je přeci lepší, když může každý ochutnat, než kdyby si jen zlomek příchozích celý chléb koupil a odnesl si jej domů.
Za čím jedeme?
Pečení chleba v replice historické pece.
Jak a kde jsme se najedli a ubytovali?
Vzorky čerstvě upečeného chleba. Ubytování není potřeba.
Co se nám nejvíce líbilo a co naopak ne?
Replika historické pece, barokní kostel svatého Havla
Ostatní informace
Chléb za dobrovolný příspěvek, kostel zdarma