Val di Fiemme – kraj lyžování, mléka, strdí… a Specku
Kam a jak jedeme?
Cesta autem z Prahy do údolí Fiemme trvá něco přes 7 hodin a najedete při ní necelých 700 km.
Za čím jedeme?
Při vyslovení názvu „Val di Fiemme“ se většině sportovních fanoušků vybaví lyžařská střediska a seriál závodů Tour de Ski. Ano, právě tady vrcholí šampionát běžeckého lyžování a náš reprezentant Lukáš Bauer zde několikrát vystoupal na stupně vítězů. Než si ale mohl užít oslav, musel vystoupat i značnou část sjezdovky Alpe Cermis, která tvoří cílovou „rovinku“ závodu! Sjíždíte-li uvedenou sjezdovku na sjezdových lyžích klasicky směrem dolů, jedná se o příjemné svezení, ale cesta opačným směrem musí být i pro trénované závodníky skutečně brutální! Když vám na sjezdovce vyhládne, doporučuji zajít do pizzerie hned u lanovky (vedle půjčovny lyžařského vybavení). Pizzu tu pořídíte od 6 Euro a je výborná!
Vyznavači běžeckého lyžování se do Fiemme již tradičně (letos proběhne 43. ročník) sjíždějí i na závod Marcialonga. Jde o 70 km dlouhý závod, který bych přirovnal k naší Jizerské padesátce. Podobnost je i v potížích, které pořadatelům připravuje příroda. V údolí letos prostě nenasněžilo – přesto se pořadatelům podařilo připravit trať, navezením sněhu a to v celé její délce.
Nemáte-li závodní ambice, ale přesto máte běžky rádi, doporučil bych vyrazit do střediska Passo di Lavazè. Nabízí přes 80 km perfektně upravených běžeckých tratí jak pro klasiku, tak i pro volný styl. Ve středisku najdete půjčovnu vybavení a začátečníci si zde mohou najmout instruktora, který jim pomůže zvládnout techniku běžeckého lyžování. Nejen děti si mohou na přilehlém kopečku užít sáňkování, bobování, nebo Tubing (sjezd sněhové trati na nafouknuté duši).
Pokud dáváte přednost sjezdovému lyžování, máte možnost využít zhruba 100 km sjezdovek v 5 střediscích. My jsme mimo výše zmíněné Alpe Cermis vyrazili ještě do Passo Rolle, které mimo výborných sněhových podmínek zaujme i nádherným výhledem na okolní horské štíty (nejvyšší Pale di S. Martino 3.192 m). Krásu okolních hor si ale při jízdě na sjezdovkách z bezpečnostních důvodů asi až tak neužijete.
Chcete-li se více kochat a přitom se nebořit hluboko do sněhu při trase mimo vyšlapané cesty, půjčte si v některé z místních půjčoven sněžnice. Ty vám výše uvedené splní a zároveň se dle zvolené trasy ještě můžete pěkně zapotit. Ale krásné výhledy a oběd, nebo večeři si musíte zasloužit!
Po větší fyzické aktivitě je třeba také patřičně relaxovat, případně prohřát prokřehlé tělo. Obojího si užijete v Cavalese v krytém bazénu. Ten zahrnuje plavecký bazén, relaxační vířivky, brouzdaliště a tobogán pro děti a zároveň i wellness část pro saunování a další relaxační programy.
A když budete mít za sebou fyzickou aktivitu i relaxaci, určitě dojde i na něco k snědku. Z gastronomického hlediska je Val di Fiemme a vlastně celá Itálie pro labužníky doslova rájem. Výbornou pizzu jsem vám doporučil hned v úvodu, a abych dostál názvu svého příspěvku, budu pokračovat mlékem, resp. jeho dalším zpracováním. Přímo v Cavalese sídlí družstevní sýrárna, která sdružuje přes 100 místních statkářů, kteří do sýrárny dodávají svoji produkci kravského a kozího mléka. Dodávané mléko musí být té nejvyšší kvality – zvířata se proto většinu roku pasou na pastvinách, případně jsou krmeny senem. Krmení siláží je zakázáno, protože by znehodnotilo chuť mléka a následně i vyráběné sýry. Nadpoloviční část produkce tvoří sýr Trentingrana. Tu i ostatní druhy sýra si můžete koupit přímo v „podnikové“ prodejně v areálu sýrárny, ze které se můžete podívat i dolů do provozu. A pokud vás výroba sýrů opravdu zajímá, můžete po domluvě navštívit i přímo provoz výroby a sklepy, kde sýry zrají. To ostatně není doslova lehká záležitost – cca 30 kg těžké bochníky sýra se musí pravidelně čistit, otáčet a poklepem kladívkem zjišťovat, zda jsou 100% bez bublin, prasklin a jiných vad. I to patří k tradiční výrobě sýrů, nic se nedá ošidit ani urychlit. A výsledný produkt stojí za to!
Úžasným zážitkem, který všem rád doporučuji, je návštěva včelařství, které provozuje Viviana Micheluzzi. Návštěva v jejím obchůdku může být skutečnou sladkou tečkou za pobytem ve Val di Fiemme. Ochutnávka jejích medů (hlavně těch jednodruhových = takových kde je nadpoloviční zastoupení dané rostliny) byla neskutečná. Zhruba deset vzorků medů a každý má znatelně jinou chuť. Nejvíce mi chutnal med akátový a lipový – ty mají jemnější chuť. Naopak ostřejší chuti je med ostružinový a vůbec medy lesní. To však ještě nebylo vše – jako poslední jsme ochutnali lískooříškový krém, smíchaný v poměru 50/50 s akátovým medem. Žádné jiné přísady, žádné konzervanty, palmové oleje a podobné náhražky! Čistě přírodní produkt, který si po ochutnání každý 100% koupí. Kam se hrabe Nutella. Jen neudělejte stejnou chybu jako já - koupil jsem jen jednu skleničku, která doma mizí před očima.
Patříte-li spíše mezi milovníky masa a masných výrobků, návštěvu Val di Fiemme si také užijete. Tradiční Speck vás bude vítat hned u snídaně, společně s výbornou šunkou a k plné spokojenosti pak stačí navštívit místního řezníka. Tam si vyberete z nepřeberného množství opravdu kvalitních a chutných klobás a salámů…
Jak a kde jsme se najedli a ubytovali?
Z hlediska ubytování mohu jednoznačně doporučit statek Col Verde. Majitelka paní Marzia se o statek příkladně stará, všude je čisto a celý den jsou k dispozici její výborné domácí koláče, vánočka, nebo cukroví. K tomu si můžete dát cappuccino z kávovaru, který je připojen na láhev čerstvě nadojeného mléka. Když už jsme u toho dojení – protože jde o statek, na požádání si dojení můžete sami vyzkoušet. A není nad cappuccino z vlastnoručně čerstvě nadojeného mléka. Pokud vás dojení nebere a potřebujete být online, mám pro vás dobrou zprávu – free Wi-Fi je i na statku. Statek Col Verde má asi jako jediný z oblasti své vlastní zastoupení v ČR - případnou rezervaci si tak můžete udělat pohodlně v českém jazyce.
Co se nám nejvíce líbilo a co naopak ne?
Nádherné výhledy na Passo Rolle a ctění tradic při výrobě sýrů, nebo medu, kdy je na prvním místě kvalita.
Ostatní informace
Pokud se do Fiemme nechystáte, ale přesto máte zájem ochutnat něco z tamní gastronomie, můžete si vybrat na www.samedobroty.cz
Ale pozor, mají i ten oříškový krém s medem - nerad bych vás uvrhl do závislosti !