Loading...
Tipy na výlet • Vinařská turistika
Vinařství Paulus se zrodilo jako uskutečnění dávného a také dlouho očekávaného snu „vytvořit poctivá vína s výraznou osobitostí a charakterem, to vše v ruku v ruce s respektováním nezaměnitelného terroir Pálavy a Pavlova samotného“. (Pavel Hřebačka)
Souhra poctivé práce a příznivých klimatických a půdních podmínek je nadějným předpokladem pro zrození tak výjimečných vín, jakými jsou vína z vinařsví Paulus. I vy se o tom můžete jednoduše přesvědčit, pokud vyrazíte na ochutnávku do zmíněného vinařství…
Vinařství se nachází v Pavlově, který leží na úpatí kopce Děvína - na nejvýše položeném bodu chráněné krajinné oblasti Pálava. Severopanonská nížina přestavuje mimořádně vhodné místo pro pěstování révy vinné, jejíž velmi vzácný členitý a vrchovinný terén k vinohradnictví přímo vybízí. Filozofií vinařství je dosáhnout co nejvyšší kvality vína, která vychází z kombinace tradic, zkušeností rodičů a prarodičů a otevřenosti vůči novodobým trendům v oboru, jakým je například integrované a ekologické vinohradnictví.
Cílem vinařství je vytvářet nezaměnitelný styl vína, který postupně nabírá v každé fázi produkce. Vybírány jsou ty nejlepší hrozny, o něž je pečováno tak, aby byly ve stoprocentním zdravotním stavu. Keře se zastřihují podle speciálních pravidel zaručující dostatek živin pro růst, vývoj a dozrávání hroznů. Vinařství provádí vinobraní pouze ručně, za neocenitelné pomoci přátel, rodiny a známých bez použití jakékoliv techniky.
Tradice tak trochu netradičně
Vydáte-li se do vinařství Paulus, nepochybně vás uchvátí historický vinný sklep pocházející ze 17. století. Nejprve sloužil jako výrobní a skladovací prostor na vína a ostatní zemědělské produkty. O 200 let později nad něj byla dostavena obytná část. I přesto, že sklep prošel v roce 2011 náročnou rekonstrukcí a modernizací, vše původní bylo s nejvyšší možnou péčí zachováno a do nového interiéru byly vneseny moderní prvky korespondující s celkovým konceptem vinařství Paulus. Sklep disponuje kapacitou 35 – 40 míst a je otevřený v sezóně každý den.
A na jaká vína se zde můžete těšit?
Místní terroir svědčí především bílým odrůdám, které jsou odborníky oceňovány pro jejich nezaměnitelnou ovocitou svěžest, aromatičnost a kořenitý buket. Jedná se zejména o Ryzlink vlašský, Ryzlink rýnský, Veltlínské zelené, Müller Thurgau, Pálava, Rulandské šedé a Muškát moravský. Z červených vín si určitě také vyberete to své, hojně se zde pěstuje Svatovavřinecké, Frankovka, Rulandské modré a Modrý Portugal. A navíc vinařství patří mezi certifikovaná zařízení, takže kvalita je zde zaručena ve všech oblastech.
Více o vinařském zařízení na www.vinarstvipaulus.cz a více o moravských a českých vínech na www.vinazmoravy.cz.