Loading...
Odborná komise soutěže Regionální potravina Zlínského kraje vybrala v kategorii "Alkoholické a nealkoholické nápoje" za vítěze Hostětínský mošt jablko a rakytník z Moštárny Hostětín. Podle hodnotitele Roberta Gála z Ústavu technologie potravin UTB ve Zlíně rozhodovaly kromě „regionálního původu výrobku a surovin především jeho chuťové vlastnosti a senzorická jakost".
„Rakytník je známý vysokým obsahem vitamínu C a pozitivním vlivem na detoxikaci organismu. Jeho svěží, kyselá chuť se výborně doplňuje s chutí našeho jablečného moštu ze směsi místních odrůd bělokarpatských sadů. Navíc ho na trh dodáváme v bio kvalitě", vysvětluje úspěch produktu v krajské soutěži Radim Machů, jednatel hostětínské moštárny.
Hostětínské mošty jsou vlajkovým produktem regionální značky Tradice Bílých Karpat, která vznikla už v roce 1996 a dnes spojuje celkem 45 místních výrobců a řemeslníků v moravské, a nově i slovenské části CHKO Bílé Karpaty.
„Už tehdy jsme si uvědomovali, že zachování místních odrůd ovocných stromů, přírodního a kulturní bohatství kraje se neobejde bez podpory marketingu a prodeje výrobků místních sadařů, zemědělců nebo řemeslníků. Předběhli jsme trochu dobu a jako první v republice založili regionální značku Tradice Bílých Karpat", vzpomíná Miroslav Kundrata, předseda správní rady Nadace Veronica, která investovala do budov moštárny. „Dobrou motivací pro další práci sdružení byla společná regionální výstava na velvyslanectví v Bonnu v lednu 1996, kde velkou delegaci bělokarpatských přivítal tehdejší ambasador Jiří Gruša", dodává Kundrata.
„Za svoji historii od první sezóny v roce 2000 zpracovala Moštárna Hostětín 2 400 tun jablek převážně od místních pěstitelů. I my tak přispíváme k tomu, že se do KRAJINY vracejí ovocné stromy. Pěstitele motivujeme i ekonomicky, vyšší výkupní cenou za bio suroviny, aby hospodařili ekologicky, bez chemie", uvádí Radim Machů. „Pro náš region je důležité také vytváření pracovních míst; Moštárna je vlastně typickým sociálním podnikem, i když to tak neprezentujeme", dodává Machů.
Za moštárnou na pozemcích Nadace Veronica vznikl také ukázkový sad krajových odrůd ovocných stromů. „Ovocnářské vzdělávací programy se těší velkému zájmu škol i veřejnosti", poznamenává ředitelka Centra Veronica v Hostětíně, Marie Křiváková. „Naší největší akcí pro veřejnost je už tradiční Jablečná slavnost, pořádaná společně s obcí a členy TBK, která letos připadne na neděli 28. září", dodává Křiváková.
Jaké nové produkty chystá Moštárna Hostětín na novou sezónu? „Spotřebitelé se mohou těšit na jablečný mošt s arónií. Ten jsme doposud vyráběli jen dárkovém balení v omezeném počtu do sta kusů, ale zájem zákazníků spolu s příznivými účinky arónie nás vede k tomu, abychom jej zařadili mezi naše standardní výrobky,“ prozrazuje obchodní manažer Václav Skřeček.
Občanské sdružení Tradice Bílých Karpat - www.tradicebk.cz
je dobrovolným, nevládním a neziskovým sdružením fyzických a právnických osob, které spojuje zájem napomáhat aktivitám trvale rozvíjejícím tradiční zemědělskou a řemeslnou produkci z Bílých Karpat. Od svého vzniku v roce 1998 podporuje zdejší ovocnářství s cílem zachovat jedinečný genofond krajových odrůd ovocných dřevin. Provádí mapování zachovalých stromů, zakládá genofondové sady, vysazuje nové stromy a v roce 2000 začalo se zpracováním místní ovocnářské produkce v hostětínské moštárně.
Regionální ochranná známka Tradice Bílých Karpat®, kterou občanské sdružení uděluje, označuje produkty splňující přísné podmínky. Kromě místního původu zaručují, že jde o výrobky jedinečné ve vztahu k Bílým Karpatům (tradiční technologie, podíl ruční práce, místní suroviny…), dostatečně kvalitní a šetrné vůči životnímu prostředí.
Moštárna Hostětín s.r.o. – www.mostarna-hostetin.cz
Od roku 2000 dodává moštárna v Hostětíně v Bílých Karpatech na domácí trh přírodní jablečnou šťávu - jablečný mošt, který postupně doplnily další ovocné šťávy a bylinné sirupy. Kvalita výrobků je založena na tradičním výrobním postupu a regionálním původu jablek, která do moštárny dodávají ekologičtí zemědělci přednostně z Bílých Karpat. Většina produkce moštárny nese osvědčení BIO – Produkt ekologického zemědělství.
Centrum Veronica Hostětín - www.hostetin.veronica.cz
provozuje v Hostětíně stejnojmenné vzdělávací a informační středisko.
Posláním Centra Veronica Hostětín je ukazovat na praktických příkladech, realizovaných modelových projektech a výsledcích jejich monitorování, že vztah k přírodě, místním zdrojům a tradicím spolu s ohleduplným hospodařením může chránit životní prostředí a globální klima, ekonomicky stabilizovat venkov a řešit nezaměstnanost i v poměrně odlehlých oblastech.
Centrum je součástí Ekologického institutu Veronica, který má své sídlo v Brně.
Nadace Veronica - www.nadace.veronica.cz
Nadace Veronica podporuje šetrný vztah k přírodě a životnímu prostředí a rozvoj komunitního života v Brně.
Podporou malých projektů s přesahem do ekologie, vědy a umění a pomocí místním vůdčím osobnostem chce nadace zdůrazňovat význam "malých lidských činů" v úsilí ctít a ochraňovat životní prostředí, vytvářet prostor pro setkávání a spolupráci různých osobností a skupin vedených společným úsilím vnímat jednotu lidského života, umění, tradic a životního prostředí.