Jaká vína „zažít“ na dovolené v Jižním Tyrolsku
Jižní Tyrolsko/Südtirol na severu Itálie je místem, kde se dobře daří vinné révě. 300 slunečných dnů v roce a teplé středomořské proudy mohou za to, že se zde pěstuje 20 odrůd. Nejdůležitějšími jsou Vernatsch, Lagrein a Gewürztraminer. Na 5300 hektarech vinic se vyprodukuje 350 000 hektolitrů vína. Kam se vypravit za dobrým vínem?
Velkou většinu vinic (4000 ha) protíná 150 kilometrů dlouhá vinařská stezka vedoucí přes jižní část Jižního Tyrolska. Začíná v Nals/Nalles a končí v Salurn/Salorno. Víno je zde všudypřítomné: „zažít a poznávat“ ho můžete na vinařských stezkách, v barech, restauracích, vinném muzeu v Kaltern/Caldaro a v mnoha vinařstvích (www.suedtiroler-weinstrasse.it). Čtěte o pěti slavných jihotyrolských vinařstvích, která se u této stezky nachází. Navštívit je můžete cestou ze severu na jih.
Perlivá vína z bunkru: St. Pauls
Válečné bunkry mohou sloužit k různým účelům. Sídlí v nich muzea, dozrávají zde sýry i šumivá vína. Jako Praeclarus Brut, které vinařství St. Pauls uvedlo na trh docela nedávno. Dělá ho vinař Wolfgang Tratte z hroznů Chardonnay ve vinicích nad St. Pauls nedaleko Eppanu/Appianu. Zralé hrozny Chardonnay jsou zpracovávány v tradičním sklepě, fermentovány v ocelových tancích a poté vyzrávají ve velkých dřevěných barelech. Po lahvování je Praeclarus Cuvée St. Pauls brut připraven k tradiční fermentaci v lahvích. Ta probíhá při teplotě 12°C za tlustými stěnami a železnými dvířky bunkru z druhé světové války po dobu nejméně 48 měsíců. Po otevření voní po meruňkách, bílých broskvích a citrusech.
Co ochutnat: Praeclarus Brut
Nejmodernější architektura: vinařské centrum Kaltern
Vinařské centrum Kaltern patří stejnojmennému vinařství a bylo vytvořeno pro prezentaci, obchod a ochutnávky vín. Projektovalo ho rakouské studio feld72. Nová budova ve tvaru L se spojuje se starou stavbou z roku 1911 a uprostřed má intimní nádvoří. Vinařství bylo založené v roce 1906 a pěstuje odrůdy typické pro region jezera Kaltern/Caldaro. Jedná se o největší jihotyrolské sdružení vinařů s více než 650 členy. www.stpauls.wine
Co ochutnat: Pfarrhof Kalterersee Classico Superiore - 100% Vernatsch, lehké červené víno původně z této oblasti. Vhodné k místnímu špeku.
www.winecenter.it
Žena na vinici: Elena Walch
V mužském světě vína je jen málo žen, které uspějí. Jednou z nich je Elena Walch z městečka Tramin/Termeno. Začalo to tím, že se provdala do jedné z nejstarších a nejrespektovanějších vinařských rodin Jižního Tyrolska. Naučila se rozumět vínu a šla si svou vlastní cestou. Razí teorii, že vína musejí odrážet jejich půdu, klima a individualitu každé vinice, důležitá je pro ni také udržitelnost a možnost předat přírodu neporušenou dalším generacím. V tomto duchu zavedla nové metody. Dnes už pomalu předává rodinný business svým dcerám: Julii a Karolíně, což je pátá generace vinařů (a vinařek) Walch. Její vína mají charakter, eleganci, bílá jsou svěží a ovocná; červená hodně koncentrovaná a sametová.
Co musíte ochutnat: Gewürztraminer Kastelaz – autochtonní jihotyrolskou odrůdu
www.elenawalch.com
Trvalá udržitelnost: Pfitscher
V městečku Montan/Mogtagna jižně od Bozenu/Bolzana spolu víno dělají tři generace členů rodiny Pfitscher a v zádech mají 150letou tradici. Prý je to velmi inspirativní. Jejich mottem v moderním vinařství z roku 2011 je dělat svěží, přímočará a jednoduchá vína. Důraz zde kladou na trvalou udržitelnost. Dostali za to prestižní italské ocenění Casa Clima. „Chceme pracovat v souladu s přírodou, aby vznikl přírodní a autentický produkt,“ říkají. To se týká každého kroku výroby – od pěstování vína až po jeho balení. Šetrně nakládají s vodou i energií, energii si dokonce sami vyrábějí. Všechno, co během procesu balení používají, je recyklovatelné a snaží se produkovat co nejméně odpadků.
Co musíte ochutnat: Rulandské modré Matan – této odrůdě se v Montanu velmi daří.
www.pfitscher.it
Biodynamická vína: Alois Lageder
Vinařství Aloise Lagedera, sídlící v Margreid/Magrè v budovách připomínajících malý zámeček, obhospodařuje 50 ha rodinných vinic. Lageder produkuje vína nejen biologickým způsobem (bez použití pesticidů), bere v potaz mnohem více aspektů, které z jeho podniku dělají biodynamické vinařství. Začal využívat solární panely a na zimu pustil do vinic pávy, koně, krávy a ovce, čímž se zde vytvořil přirozený kompost. Víno pak během let zesílilo, začalo být odolnější proti nemocem a parazitům, je plné energie. Lze sem vyrazit na komentovanou prohlídku, jen tak posedět v restauraci Vineria Paradeis na středověkém dvoře, anebo také za uměním. Koná se tu například „hudební sklep“ – na střeše sklípku je větrný mlýn, a když začne foukat vítr, spustí se hudba, která zní po celém sklípku. Jedná se o hodinovou skladbu italského umělce Maria Aira. Ten vzal minutový úryvek skladby Johanna Sebastiana Bacha a prodloužil jeho tóny do hodinové skladby.
Co musíte ochutnat: Chardonnay Löwengang – víno, které zde má velkou tradici
www.aloislageder.eu
Týdny vinné stezky
Od konce dubna do začátku června probíhá ve městech a na vesnicích podél Jihotyrolské vinné stezky mnoho akcí. Návštěvníci mohou objevovat místní sklepy, tradice i vinařství. Na programu jsou ochutnávky vína, vinařské semináře a lekce, snídaně s perlivými víny, vinné menu, výstavy a další. Celá akce končí nocí vinných sklepů, které zůstanou otevřené dlouho do noci. Nejlepší dobou pro návštěvu je jaro. http://www.suedtiroler-weinstrasse.it/en/
Další tipy najdete zde:
Vyjížďky na kole:
http://www.suedtiroler-weinstrasse.it/en/experience/wine-bike.html
Pěšky mezi vinicemi:
http://www.suedtiroler-weinstrasse.it/en/experience/wine-trails.html
Muzeum vinařství:
http://www.suedtiroler-weinstrasse.it/en/experience/alto-adige-wine-museum.html