Loading...

Z Bodrumu na Kos, z Kosu do Bodrumu

Tipy a novinky

 Turecké Saint Tropez – tak je někdy nazýváno město Bodrum, ležící na jihozápadě Turecka, přímo proti řeckému ostrovu Kos. Řekové měli na rozvoj tohoto významného přístavu historicky velký vliv, který je patrný až do dnešních dnů. Když to trochu přeženu, tak si při návštěvě Bodrumu nebudete zcela jistí, zda opravdu nejste v Řecku. Podobná architektura a příroda sice někoho může mást, ale celní úředník na letišti nebo v přístavu (záleží, jakým dopravním prostředkem dorazíte) vám razítkem do pasu udělá v celé situaci jasno poměrně rychle.

  A možná právě ta odlišnost od zbytku tureckých letovisek láká do Bodrumu nejen tureckou smetánku, ale i turisty z celého světa. Protože jde o velice seismicky aktivní oblast, budovy zde dosahují většinou výšky maximálně dvou pater. Zapomeňte na vysoké hotely s lesy slunečníků na pláži! Hotely jsou v Bodrumu sice nižší, kvalita služeb je ale na vysoké úrovni a v přímém srovnání se sousedním Kosem z mého pohledu vítězí. Osobně bych proto jako „základnu“ pro dovolenou zvolil Bodrum a na Kos vyrazil na výlet.

Foto: Bekmen

 Spojit návštěvu Kosu a Bodrumu v rámci jedné dovolené se přímo nabízí. Lodí se z jednoho místa do druhého dostanete za necelou hodinu – to je tedy čistě doba plavby, ke které je nutno přidat ještě výstupní a vstupní proceduru. A která místa stojí za návštěvu? Většina turistů pochopitelně míří na místní pláže, kde si vychutnají koupání v průzračném Egejském moři. Obě destinace nabízí dostatek písečných, oblázkových i skalnatých pláží. Mezi nejznámější na Kosu patří pláže Paradies, Mastichari, Kardamena, Kefalos nebo Marmari. Za zmínku jistě stojí i pláž Thermes, na které se sirné termální prameny s teplotou vody nad 50°C pomalu mísí v přírodním jezírku s mořskou vodou. Jistě, pokud praží slunce a teplota vzduchu dosahuje 30 i více °C, asi není 50°C teplá voda to pravé osvěžení, které hledáte. Ale pokud k jezírku dorazíte brzo ráno nebo večer, pak je koupel ve vyhřáté léčivé vodě (pod hvězdnou oblohou) kouzelným zážitkem.

 Kos je rodištěm zakladatele moderní medicíny Hippokrata. Naleznete zde místo s platanem, kde Hippokrates údajně léčil své pacienty. Asi 4 kilometry od hlavního města najdete jednu z nejvýznamnějších památek celého ostrova. Asklepion byla starořecká nemocnice, ve které údajně ordinoval i sám Hippokrates. Nemocnice byla rozdělena do třech úrovní, jejichž pozůstatky jsou dodnes jasně patrné a jednotlivá „patra“ spojují široká mramorová schodiště.

 Chcete-li vidět jeden ze symbolů ostrova, kterým je nádherně opravený funkční větrný mlýn, musíte se vydat do vesničky Antimachia. Jeho majitel vám mlýn ochotně a názorně předvede. A řeknu vám, že až bude takhle někdy klid…

Foto: Bekmen

 V tureckém Bodrumu máte výhled na městský hrad (aktuálně nepřístupný po loňském zemětřesení) i ostrov Kos z vyhlídky u polorozpadlých větrných mlýnů nad městem. Ty bohužel už zubu času a seismické aktivitě téměř podlehli.

 Turecko je vyhlášené širokým sortimentem „zaručeně pravého“ levného značkového zboží. To seženete na místním trhu/bazaru v samotném centru města. Procházku uličkami lze jistě doporučit. Pominu-li ataky na vaši peněženku, je cesta po zastíněném centru města příjemná. A když si u stánku koupíte vynikající džus z čerstvě vymačkaných pomerančů a k tomu zakousnete kebab, skoro se vám nebude chtít zpátky do hotelu na „Ultra all inclusive“. Návštěva trhu pro místní, kde se dá sehnat hlavně zelenina, ovoce, ořechy, med, olivový olej a spousta koření, vaši peněženku zatíží asi jako pořízení kabelky od LOUIS VUITTON zdejší výroby.

Foto: Bekmen

 Migrační krize minulých let a politická situace v Turecku sice částečně turistický ruch utlumila, ale jak jsme si na „vlastní kůži“ ověřili, aktuálně (červen 2018) si běžný turista nemusí s bezpečností lámat hlavu (v Bodrumu ani na Kosu). Což je určitě ta nejlepší zpráva pro všechny potenciální návštěvníky těchto míst.

Pokud bych měl doporučit nějaký konkrétní hotel, tak luxusní je Hotel Xanadu Island umístěný na špičce poloostrova (s krásným "nekonečným" bazénem) na turecké straně, na Kosu pak Astir Odysseus.

Zájezdy na Kos od CK FIRO-tour: http://www.firotour.cz/zajezdy/recko/kos/leto-2018/

Zájezdy do Bodrumu od CK FIRO-tour: http://www.firotour.cz/zajezdy/turecko/bodrum/leto-2018/

Poslední aktualizace: 11.3.2021
Z Bodrumu na Kos, z Kosu do Bodrumu na mapě
Autor: Bekmen
hodnotit kvalitu příspěvku | nahlásit příspěvek redakci
Sdílet s přáteli
Byl jsem zde!
Zapamatovat

Příspěvky z okolí Z Bodrumu na Kos, z Kosu do Bodrumu

Bodrum – hrad sv. Petra  (Bodrum Kalesi)
Bodrum – hrad sv. Petra (Bodrum Kalesi)
Hrad
Bodrumský hrad sv. Petra neboli Petronium je nejzářivějším klenotem tohoto…
0.2km
více »
Bodrum – Muzeum podmořské architektury  (Sualtı Arkeoloji Müzesi)
Bodrum – Muzeum podmořské architektury (Sualtı Arkeoloji Müzesi)
Muzeum
Muzeum podmořské – nebo správněji podvodní – archeologie je od roku 1962…
0.2km
více »
Bodrum – hradní kaple s minaretem (Kale´nin şapeli ve minare)
Bodrum – hradní kaple s minaretem (Kale´nin şapeli ve minare)
Kaple
Hradní kaple byla postavena maltézskými rytíři (Řád rytířů špitálu…
0.2km
více »
Bodrum – kostel sv. Mikuláše  (Aya Nikola Kilisesi)
Bodrum – kostel sv. Mikuláše (Aya Nikola Kilisesi)
Zřícenina
Kostel sv. Mikuláše z Myry (nebo z Bari) v…
0.4km
více »
Bodrum – přístav  (Limani)
Bodrum – přístav (Limani)
Přístav
Bodrum je stoosmdesátitisícové turecké město nacházející se na jihozápadě…
0.5km
více »
Mauzoleum
Mauzoleum
Muzeum
Tuto zajímavou hrobku kárského krále Mauzsola jsem měla příležitost vidět…
0.6km
více »
Bodrum - vyjímečná dovolená i mimo hlavní sezónu
Bodrum - vyjímečná dovolená i mimo hlavní sezónu
Cestopisy
Letos jsme s přítelem kupovali dovolenou na poslední chvíli. 1.9. jsme navštívili cestovní agenturu Verana v Hradci Králové a 3.9.…
0.6km
více »
Bodrum
Bodrum
Tipy na výlet
Bodrum jsme navštívili při naší dovolené v Turecku. Do města jsme přijeli…
0.6km
více »
Bodrum – mauzoleum v Halikarnasu  (hrobka krále Mausola, Mozolesi)
Bodrum – mauzoleum v Halikarnasu (hrobka krále Mausola, Mozolesi)
Trosky
Mauzoleum v Halikarnasu muselo být nádhernou stavbou. A i když se zde dnes…
1km
více »
Bodrum – měšita Kayalar Cami
Bodrum – měšita Kayalar Cami
Mešita
Podle nejznámějších památek můžeme usuzovat, že historie stoosmdesátitisícového města Bodrum, nacházejícího se v jihozápadním Tureck…
1.1km
více »
zavřít reklamu