Loading...
Turistické cíle • Cyklo bar - hospůdka
Že se v pivovaru dobře daří, nemusí ani sdělovat malá tabulka na zdi provozní budovy. No nevadí, v Chomoutově to platí beze zbytku. Podle statistik je v Česku zhruba 600 pivovarů, stovka patří mezi ty velké (nebo větší) provozy, pětistovka patří k pivovárkům, které se označují jako malé. Že jsou Češi a Moravané milovníci piva to dokazuje zcela jasně, byť drtivá většina těch malých pivovárků vznikla až po roce 1990, za komunismu jich přežívalo jen pár jako turistická atrakce (U Fleků, Sv. Tomáš apod.).
To Chomoutovské se začalo vařit v roce 2014, letos tedy nenápadně uplynulo 10 let od prvního výstavu. Pivovar je samozřejmě spojen s vlastním hostincem a najdeme ho na hlavní ulice Chomoutova, dnes součástí sousedního města Olomouc. Obyvatelé sem tak mohou zavítat i městskou linkou, přespolní pak vlastními prostředky. No vzhledem k faktu, že z Chomoutova není daleko do CHKO Litovelské Pomoraví, nebo přírodnímu koupališti Poděbrady nemá hlavně v teplém období roku velkou nouzi o návštěvníky.
Provoz je umístěn v bývalém statku, podle webovek se pivo vaří moderní technologií s přihlédnutí k současným trendům vaření pěnivého moku. Základní suroviny jsou samozřejmě místní, proslulý hanácký ječmen je pěstován všude v okolí. Chmel se pěstuje nejen na Žatecku, ale poměrně velká chmelařská oblast je z nedaleka mezi Olomoucí a Přerovem (Grygov, Brodek, Rokytnice…).
V nabídce jsou klasické ležáky , ale i svrchně kvašená piva, různá ALE, IPY apod. Kromě přímo točeného piva se dá koupit i lahvové a dodávky jsou též sudy, takže pivo se dá ochutnat i jinde než u Olomouce (máme ho i v Šumperku).
Hostinec samozřejmě nenabízí jen tekutou stravu (ačkoliv „Kde je pivovar, netřeba pekaře“). V nabídce je i studená a teplá kuchyně, povětšinou typu co se s pivem snoubí, tedy různá pečená kolena, klobásy, grilovaná masa různé podstaty, něco sýrů (tvarůžky, hermelín), tedy v základu nic zdravého, ale o to chutnějšího. K dostání jsou i nějaké sladkosti a dokonce i nealkoholické pití. Přes týden je otevřeno (v podstatě denně) od 10.30–20.00, pá, so déle do večera, ne kratší do 19.00, ale samozřejmě podle návštěvy. Platí se hotově i kartou.