Kutnohorská překvapení
Kutnohorská překvapení
aneb návštěvu Kutné Hory stojí za to opakovat…
Řekne-li se Kutná Hora, co se nám vybaví? Především si uvědomíme, že jde o jednu z předních českých pokladnic památek – a tudíž vyhledávanou turistickou destinaci. Konkrétně nám pak nejspíš v duchu vyvstanou siluety památek UNESCO – fascinující vrcholně a pozdně gotická architektura chrámu sv. Barbory, či Katedrála Nanebevzetí Panny Marie. Možná pak ještě Kostnice, či Vlašský dvůr. Více většinou ne – a není divu, protože většina z nás tu byla ještě ve věku školáků, neboť Kutná Hora patří mezi nejvyhledávanější cíle předprázdninových školních výletů. Jenže od té doby se mnoho změnilo – a hlavně mnoho nového a velmi zajímavého se tu zrodilo…
Bohatá a pro český stát velice významná historie – a především množství cenných odkazů, které zanechala - navozuje v Kutné hoře jakýsi ojedinělý genius loci, atmosféru, kterou nelze opominout. To je nejspíše důvodem, proč se místní cítí s těmito hodnotami propojeni, svého města si váží a také se o ně podle svých možností starají. Platí to nejen o správě kraje a města, řadě příslušných institucí, ale stejnou měrou i o samotných místních občanech. Jsou to oni sami, kdo uplatňují své nápady, jak město vylepšit, zatraktivnit, obohatit a učinit návštěvnicky zajímavějším. Projděme se po Kutné Hoře nikoli za notoricky známými turistickými objekty, ale naopak - právě za takovými turistickými magnety, které vznikly z iniciativy a nápaditosti jednotlivců, kteří, aby uspěli, neváhali často vynaložit veškerou energii, bez ohledu na svůj čas, námahu, prostředky, bez limitu obětavosti. ..
Typickým příkladem takového druhu je Muzeum čokolády a čokoládovna Kutná Hora. V jeho nevelkých prostorách nás přivítá Mgr. Lada Bartošová, dáma, kterou ani na chvíli neopouští úsměv, ochota i vstřícnost a která je nevyčerpatelnou studnicí znalostí všeho, co se jen trochu týká jak historie a výroby samotného produktu, tak výroby čokolády zde, v Kutné Hoře. A vězte, nebyla to čokoláda ledajaká, jmenovala se Lidka a byla ve své době jednou z nejlepších na celé zeměkouli. Podrobnosti prozrazovat nehodlám, byl by to jen slabý odvar ze zážitku, který si odnesete jak pokud jde o exponáty muzea, tak pokud jde o degustaci a nákup z výběru nejlepších čokolád dneška – a to jak z tuzemských privátních výroben (včetně té vlastní, kutnohorské), tak i ze zahraničí. Hledejte na Komenského náměstí a – dobrou chuť!
Z jiného oboru – avšak na stejném principu vznikla expozice Knihtiskárna - historie knihtisku. Její součástí jsou tiskové a knihařské stroje, dobová zařízení a vybavení tiskárny a knihárny až do počátku minulého století. Nádavkem tu lze spatřit osmdesát let staré fotografie z místní tiskárny. Bez nadsázky okouzlující je technika z přelomu 19. a 20. století, především neuvěřitelně promyšlený sázecí stroj Intertype, ale i 180 let starý, stále funkční ruční tiskařský lis Christiana Dinglera z roku 1840, několik mechanických tiskových strojů typu Boston atd. V Kutné Hoře vznikla v roce 1489 bohatě vypravená, ilustrovaná Kutnohorská bible tiskaře Martina z Tišnova, která se řadí k nejpozoruhodnějším prvotiskům světa. Pokud budete mít více času, dobové postupy a technologie si můžete vyzkoušet na workshopu či tvůrčím semináři vlastnoručně, včetně výroby originálního suvenýru. To ovšem vyžaduje rezervaci předem. Expozici najdete v Barborské ulici 30, detaily na www.muzeumkutnahora.info.
Nemáte hlad? Jestliže ano, pak se nabízí další možnost, vzniklá z iniciativy a nápadu jednotlivců – tentokrát studentů. Jmenuje se Zero Point a najdete ji v zahradě GASK – tedy Galerie Středočeského kraje. Na okraji volného prostoru tam stojí poněkud rozlehlejší stánek, který je středobodem (point) dění. Vznikl na základě průzkumu, ve kterém kutnohorští obyvatelé vyjádřili názory, co městu chybí a co by přivítali. Výsledek? V současné době moderní a „fresh“ jídla, tzv. nápoje třetí vlny (např. velký výběr originálních biolimonád), nabídka snídaní a kulturní večery komornějšího charakteru. Co k tomu řekli autoři nápadu? „Myslíme si, že Kutná Hora není skanzen pro diváky, ale plnohodnotné moderní město. Nedovedeme si představit lepší místo, než právě vedle chrámu umění Středočeského kraje. Nemyslíme si, že by se tu nic nedělo, ale troufáme si tvrdit, že zde chybí služba, která by vylákala místní obyvatele do parku, kde stráví příjemné chvíle“. Vznikl prostor, kde se snoubí originální gastronomie s kulturou – a to především dle názoru a vkusu mladých. Není však jen pro mladé, ale pro všechny - návštěvníky, kteří mají chuť osvěžit se poněkud netradičně nevyjímaje.
Jestli někde beze zbytku platí, co bylo řečeno úvodem – tedy že místní nelitují námahy, pracují bez ohledu na čas dokud je to potřeba a investují veškerou svou energii – pak jsou to Vinné sklepy Kutná Hora. Seznámili jsme se s nimi prostřednictvím manažerky obchodu Stanislavy Stávkové. Co o svém vinařství říká? „Svou práci nejen vykonáváme, ale také o ní přemýšlíme. Tomu odpovídají i naše postupy. Zkušenosti předků kombinujeme s moderní vědou, vycházíme z principů Rudolfa Steinera, respektujeme měsíční fáze, využíváme homeopatických preparátů. Ve vlastní laboratoři získáváme extrakty z bylin, jichž pak využíváme k ošetření vinic. V nich se staráme o přirozenou rovnováhu a podporujeme kondici půdy, což napomáhá odolnosti révy. V našich vinicích najdete interspecifické odrůdy révy, vyšlechtěné k odolnosti proti plísním. Vhodným rozmístěním těchto odrůd ve vinicích zamezíme šíření chorob a chráníme úrodu. Ve sklepě pak se vyhýbáme chemickým prostředkům. Jedinečný charakter našich vín vzniká jednak vlivem tzv. terroir ( místního charakteru půdy) a jednak spontánní fermentací pomocí divokých kvasinek, jež si hrozny odnášejí už z vinic. Vína bílá filtrujeme minimálně, červená vůbec – jsou proto plná zdraví prospěšných látek. Před nalahvováním také maximálně šetříme sírou, vína pak nejsou „bolehlavem“. Vyzkoušejte!“ Sklep najdete v podzemí kláštera sv. Voršily, nad ním v přízemí lze pozoruhodná vína ochutnat i zakoupit. Tak – na zdraví!
Kutná Hora se však může pochlubit nejen výsledky úsilí a kreativity jednotlivců, ale samozřejmě i plody péče institucí. Za podpory Evropské unie a Ministerstva pro místní rozvoj byl opraven a skvěle rekonstruován tzv. Dačického dům. Můžete jím sami libovolně procházet všemi podlažími. Jeho historické partie jsou citlivě spojeny s moderní architekturou a technologií, jako jsou dotykové obrazovky, čidla pohybu nebo herní prvky pro děti. Ve výsledku je Dačického dům vzdělávacím a prezentačním centrem kulturního dědictví UNESCO - vysvětluje a učí, v čem jsou hodnoty památkových objektů a proč jsou chráněny
Nu a závěrem toulky za novinkami v Kutné Hoře se můžeme zastavit na opravdu dobrou kávu na adrese Přítoky 1, v kavárně, ale současně i prodejně a pražírně kávy, nesoucí veselé jméno „Kávy pitel“. Jde o historický objekt Tvrz Přítoky, kde tato všestranná rodinná firma nalezla dostatek prostoru pro celý proces zpracování kávy od zelených bobů až po espreso v šálku, ale také pro pořádání kávových seminářů a jiných komorních společenských akcí. Tvrz se nachází v těsné blízkosti památky UNESCO, frekventované turistické stezky a cyklostezky.
Miroslav Navara