Peking - večeře pekingská kachna
Turistické cíle • Města, obce, vesnice • Hlavní město
Příprava večeře pekingská kachna začíná již při procesu samotného chovu kachen. Kachny se krmí speciální výživnou krmnou směsí připravenou z různých ingrediencí dva měsíce do váhy 2 - 2,5 kg. To vše, aby jejich masíčko bylo křehoučké a kůžička tenoučká. Tato nejznámější gastronomická lahůdka čínské kuchyně byla známá již v dávné historii, ve 14. stol. v období císařské dynastie Ming. Moc jsme se na ni těšili, že uvidíme celý proces přípravy. Průvodkyně říkala, že jdeme do jedné z nejlepších restaurací v Pekingu. Jak se restaurace jmenovala nevím, protože na budově byl jen čínský nápis, interiér restaurace byl celkem hezky vyzdoben. Nejdříve se jdeme podívat na místo, kde již visí upečené kachny. Pak již usedáme ke kulatému stolu pro 10-11 osob s otáčivým tácem uprostřed. Speciálně vyučený kuchař kachnu porcuje přímo u našeho stolu. Údajně na 120 tenoučkých, téměř průsvitných proužků s kůžičkou, sádlem a masíčkem. Pak je nám předváděno, jak se má kachna jíst. Proužky kachny namočené ve švestkové omáčce se položí na placku, přidá se zelenina a placka se složí do obdélníčku. Chvíli se potýkáme s hůlkami, některým se to podaří a když to nejde používáme příbor králů - ruce. K večeři na stole jsou ještě i jiné druhy masa, samozřejmě rýže a trochu zeleniny. K pití si můžete vybrat víno, pivo nebo nealko, dále je k dispozici konvice čaje. Polévku Číňané jí až nakonec, nám nechutnala, protože žádnou chuť neměla. Večeře stála 20 USD, za ty peníze to ale ani nestálo. Myslím, že v čínských restauracích u nás je jídlo chutnější.