Loading...
Jednou ze zajímavostí královského města Skalica je sladká pochutina zvaná Skalický trdelník. Jedná se o sladkou specialitu z těsta s vlašskými ořechy, která zde má více ja dvousetletou tradici. Podle vyprávění se sem měl dostat ze Sedmihradska. Koncem 18. století se ve Skalici usadil uherský generál ve výslužbě, filosof a básník gróf Jozef Gvadányi, který zde žil v letech 1783-1801. Ten do svých služeb přijal kuchaře ze Sedmihradska a právě on přinesl do Skalice recept na výrobu trdelníka. Skalický trdelník se se dodnes vyrábí původní metodou na otevřeném ohni. Těsto se namotá na dřevěný váleček "trdlo" a otáčením se peče na ohni. Vyrábí se v černé kuchyni františkánského kláštera, kde je možné shlédnout jeho výrobu a zároveň lze jej zde ochutnat nebo si ho zakoupit. V parčíku před klášterem pak stojí i památník Skalického trdelníku.
Turistická mapa KČT 1:50 000 č.91 Slovácko-Hodonínsko/C3