Vinný sklep Dvořanů (Víno Dvořan)
Turistické cíle • Vinařský cíl
Málokde na Uherskohradišťsku jsou lidé na svůj původ pyšní jako tady, v zámeckém městysu Buchlovice. Jistě jde o patriotismus oprávněný. Vždyť na místním nádherném zámku i nedalekém hradu Buchlovu se psaly dějiny.
Za zámeckých pánů Berchtoldů to tady bývaly časy bohaté na víno, když se na katastru Buchlovic nacházelo 80 hektarů vinic. Socialistické družstvo už hospodařilo jen na 40 vinorodých hektarech, aby je v polovině 80. let zlikvidovalo s plány na jejich obnovení. K tomu už však po revoluci nedošlo. „Podařily se zachránit necelé dva hektary, ty jsem odkoupil,“ říká Pavel Dvořan, hlava rodinného vinařství, které tak jako jediné v Buchlovicích hospodaří ve vlastní vinici.
Zkušený vinař dává ve vinohradu přednost klasickým moravským odrůdám. Naprosto dominují Müller Thurgau, rulandské bílé a Svatovavřinecké, na záhumenku si Pavel Dvořan ještě hýčká Sauvignon, Irsai Oliver, Veltlínské zelené a Modrý Portugal. Šetrný přístup k plodině potvrzuje zařazení vinic do režimu integrované produkce. „Víno se snažím vyrábět tradičním způsobem bez použití přípravků. Pokud je dobrý ročník, nefiltruji ho a dávám mu dostatek času,“ dodává Pavel Dvořan.
Návštěvníky u Dvořanů čeká posezení ve sklepě vybaveném krbem, občerstvení a komentovaná degustace, kdy vinař natahuje ve výrobním sklepě vzorky koštýřem přímo z demižonů.