Středověký Hoslovický mlýn
Tipy na výlet • Rodina s dětmi • Romantika • Vycházka - půldenní • Za kulturou • Do přírody
Kam a jak jedeme?
Středověký mlýn Hoslovice
Na výlet do středověkého mlýna Hoslovice jsme se rozhodli vyrazit 8. května 2014 na základě informace, že něco takového existuje na Šumavě a dokonce nedaleko Krušlova, kde jsme se byli podívat za včeličkami. Vzhledem k tomu, že pěší výlet by byl vzdáleností od železnice hodně náročný a to minimálně 15 km jen do Hoslovic, bylo rozhodnuto o Dopravě auty po vlastní ose. Čekala nás prohlídka mlýna a první vyhánění dobytka na pastvu ze stájí hoslovické farmy a tak volba padla na Dopravu auty. Úspěšně jsme dorazili na parkoviště u fotbalového hřiště a hned poté kolem hospody U starého kance a pak dolů z kopce k Hoslovickému mlýnu. Asi po kilometru se před námi objevila po pravé straně stavení o kterých kolemjdoucí tvrdili, že je to právě středověký mlýn v Hoslovicích. A jejich tvrzení se ukázalo jako správné. Naše první kroky vedly do restaurace v objektu za trochou občerstvení. Pak k vlastnímu středověkému mlýnu. Hned na začátku jsme se potkali se stánkem, ve kterém nám nabízeli k ochutnání rozhudu v mnoha provedeních a nutno říci, že vše bylo vynikající. Ve vlastním mlýnu nám podal opravdu profesionální výklad „ pan otec „ Milan kos a pak nám předvedl chod mlýna. Byl to opravdu hezký zážitek. Po prohlídce mlýna jsme mohli vidět stříhání ovcí a výrobu másla v malé máselnici. A skutečně asi za dvacet minut bylo máslo a to velmi chutné. Také přípravu těsta na domácí chléb a jeho pečení v peci a nakonec ochutnávka. Je nutné říci, že všechno bylo moc dobré. Pak pan otec předvedl naklepání kosy a dokonce výrobu píšťalky z vrbového proutku. Pro mnohé z nás nic nového, ale pro ty mladší opravdu něco co ještě neviděli. Po prohlídce mlýna jsme se vypravili k hoslovické farmě, kde bylo možné vidět první vyhánění dobytka na pastvu a pak ukázky v drezúře koní a různé kousky, které může předvést jezdec a kůň jev perfektní souhře. Den nám ukončil krátký déšť ale neohrozil nás. Vydrželi jsme až do konce. A tak po návratu k autům a odjezdu k domovům skončil moc hezký výlet na Šumavu. Návštěvu mlýna i farmy vřele doporučujeme. Skutečně stojí za prohlídku. A k tomu ještě docela pěknou procházku. TK BLAMIŠ.
Za čím jedeme?
Na prohlídku středověkého mlýna a jeho okolí, na návštěvu hoslovické farmy.
Jak a kde jsme se najedli a ubytovali?
Dobře jsme se najedli a napili v malém občerstvovacím zařízení, které je součástí mlýna a pak v odpoledních hodinách z vlastních zásob.
Co se nám nejvíce líbilo a co naopak ne?
Nádherný optimismus všech kteří návštěvníky poučili a také zabavili.
Ostatní informace
Otevírací dobe je: duben, květen,září a říjen 9 - 16 dodin
červen až srpen 9 - 17 hodin
Vstupné: dospělí 40 Kč , děti a důchodci 20 Kč