Loading...
Už tuto sobotu 19. března 2016 mohou lidé přivítat jaro na Slavnostech mandloní a vína v Hustopečích. Těšit se mohou na bohatý program na hustopečském Dukelském náměstí, prohlídku mandloňového sadu s průvodcem nebo velikonoční jarmark. Po druhé hodině odpoledne pak v centru Hustopečí známý šéfkuchař Marcel Ihnačák pokřtí Mandlovou kuchařku Petry Pokorné.
Pestrý program už pátého ročníku slavností začne na Dukelském náměstí, v renesančním domě U Synků i přímo v mandloňových sadech od deváté hodiny ráno. „Na náměstí budou stánky, vystoupí country kapela, folklorní soubor Krajcárek, cimbálová muzika nebo mužácký sbor,“ vyjmenovala Jana Hrádková z marketingového oddělení města Hustopeče.
Organizátoři mysleli i na děti. Ty mohou vyrazit s rodiči a průvodcem Mandloňovou stezkou na rozhlednu. „Startovné je symbolických 10 korun. Po cestě budou pro malé i velké účastníky připraveny úkoly na celkem čtyřech stanovištích, na závěr bude za jejich splnění čekat na všechny u 17m vysoké rozhledny „mandlová“ odměna, doplnila Hrádková.
Po celý den až do čtvrté odpoledne bude otevřená Stálá vinařská expozice i sklepy v ulici Na Hradbách, vína místních vinařů bude možné ochutnat rovněž na nádvoří domu U Synků. Ke stájím Valkýra se navíc lidé mohou svézt koňským povozem. Hustopečské restaurace si pro své hosty připravily mandlové speciality.
Z historie mandloňových sadů
Mandloňové sady v Hustopečích jsou středoevropským unikátem. V době největšího rozmachu, v 60. letech minulého století, čítaly okolo 50 tisíc stromů. Nyní v nich roste více než tisícovka mandloní.
Město začalo s revitalizací sadů v roce 2007. Vloni v květnu se vysázelo na Starém vrchu sto padesát nových stromků. Mladé výpěstky nahradí stovku starých stromů i letos. Sázet se budou u rozhledny na Den rodin v neděli 15. května 2016.