Arcibiskupské sklepy Kroměříž
Turistické cíle • Vinařský cíl
Navštívit prostor, v němž se prokazatelně více než sedm staletí bez přestávky vyrábí víno, to se vám příliš často nepoštěstí. Zažít takový dotek dávné historie můžete v Kroměříži. V tamních arcibiskupských sklepech přiléhajících k budově zámku víno vzniká od roku 1266.
Abychom byli přesní, není to víno ledajaké, ale mešní. Tedy takové, které používají kněží při mších svatých. „Základním rozdílem mezi konvenčním a mešním vínem je použití chemických látek, které ve výrobě mešního vína nesmí figurovat. Pijete-li mešní víno, můžete si být jistí jeho čistě přírodním složením,“ vysvětluje Karel Smetana, ředitel vinařství Arcibiskupské zámecké víno Kroměříž, v čem tkví podstata mešního vína.
Hrozny pro jeho výrobu tedy pocházejí výlučně z vlastních nebo předem ověřených vinic a sbírají se ručně. Hroznový mošt musí dosahovat alespoň dvacetistupňové cukernatosti, protože se dále již nedoslazuje. Ve sklepě pak pracovníci vinařství nesmějí do vína kromě oxidu siřičitého a přírodního čiřidla přidávat žádné další látky. Na dodržování všech pravidel podle vinařského zákona dohlíží liturgický dozor, tedy osoba nominovaná církví.
Víno z arcibiskupských sklepů můžete ochutnat v restauracích či vinárnách, ale nejlépe uděláte, když se za ním vydáte přímo do Kroměříže a objednáte si prohlídku prostor s degustací.