Loading...
Turistické cíle • Vinařský cíl
„Už jako děcko jsem chodil do vinohradu, a pak taky ochutnával ve sklepě. To k tomu patří,“ vzpomíná Jan Vrba vinařskou tradici, která je přítomná snad v každém hustopečském stavení. Vinařství se naplno věnuje od roku 1995, za tu dobu se jeho podnikání rozrostlo o penzion a druhý větší sklep.
U Vrbů se kolem vína točí celá rodina. Paní Radka působí jako šéfkuchař, její specialitou je vepřová krkovička na červeném víně. Chodu rodinného podniku pomáhají také všechny tři dcery, ta nejstarší jako absolventka vysoké školy s vinařským zaměřením, která teď vyrábí víno spolu se svým otcem.
Svých necelých pět hektarů vinic ošetřují ekologickým způsobem. Přípravky proti plevelu, hmyzím škůdcům a plísním nahrazují šetrnějšími metodami. Trávu pokosí, hmyz odplaší feromony a proti plísním bojují směsí obsahující například výluh z pomerančové kůry či mořské řasy.
Procházíme se ještě chvilku po výrobním sklepě, který končí přírodní slínovou stěnou, a povídáme si o hustopečském vinařském dění. Pořádá se tady v průběhu roku spousta akcí, od masopustu přes mandloňovou slavnost až po burčákové dny a svatomartinská vína. Iniciativou Jana Vrby pak bylo uspořádat celoprázdninový festiválek otevřených sklepů, kdy každý červencový a srpnový den mají otevřeno minimálně dva hustopečští vinaři. Spontánní nápad inspirovaný podobným rakouským konceptem nazývaným Heuriger se ujal, loni v Hustopečích pořádali už šestý ročník.