Sobáčov – rybník, ale hlavně areál
Turistické cíle • Rekreační oblast
Historie areálu v Sobáčově je vcelku krátká, můžeme ji datovat od roku 1999, kdy se rybářům z blízkého i širokého okolí zpřístupnila možnost rybolovu na soukromém rybníce. Rybník o rozloze asi 3 ha s několika ostrůvky je napájen vodou z blízkého Mlýnského potoka, což je v podstatě náhon odpojený z Malé vody, jednoho z mnoha ramen Moravy, která v oblasti mezi Moravičany, Litovlí a Olomoucí vytváří spletitou soustavu říčních ramen, kanálů i zaniklých koryt, kterým povšechně říkáme Litovelské Pomoraví.
Oblast je to dosti atraktivní, není tedy divu, že kolem rybníka vyrostl i příjemný rekreačně sportovní areál. Samotný Sobáčov je dnes přidruženou částí vedlejší Mladče, což už znalci napoví, že okolí je velmi zajímavé jak přírodními, tak i historickými památkami. Na prvním mísztě jsou samozřejmě krasové jeskyně v oblasti vrchu Třesín a vlastně již na tuto krajinu navazují drobné historické stavby (bohužel některé zaniklé) romantického areálu klem kdysi lichtenštejnských Nových Zámků (Obelisk, Templ, Čertův most, Podkova), které rovněž pod Mladeč spadají.
Příjemným faktem je i průběh cyklotrasy č. 4, tedy páteřní Moravské stezky ( i několik dalších). Z Litovle vede do Sobáčova příjemná cyklostezka, od Sobáčova do Mladče pak místní málo frekventovaná komunikace.
Samotný rybník je čistě rybářským revírem, tedy nejde o žádné koupaliště (pěkné je v Litovli). Chytá se na povolenky, které je možno pořídit přímo v areálu rybníka. Na březích si rybáři mohou postavit i stany, ale k dispozici je i několik chatek k pronájmu.
Širokou nerybářskou obec ale láká i gastronomické zázemí. Zprvu šlo o dřevěné stánky s klasickým sortimentem pivo, limo, klobásy aj. Samozřejmě nemůžou chybět rybí speciality. Všemu tomu sousedí sestava tří plážových kurtů, kde často probíhají turnaje nejen v plážovém volejbale, existují i varianty plážové házené nebo fotbalu a koncem dubna nad hřištěm poletují i čarodějnice.
Dřevěné stánky v poslední době často nahrazuje nový penzion s restaurací, kde je kvalita služeb přeci jen na vyšší úrovni. Stánky totiž bývají otevřené jen víkendově, restaurace má celotýdenní provoz.