Vinařství Medek
Turistické cíle • Vinařský cíl
„Rodiče v devadesátkách podnikali v pohostinství – revitalizovali bývalé socialistické rekreační objekty. Po té zkušenosti jsem si říkal, že v tomhle oboru nechci nikdy pracovat,“ říká Jaromír Dvořáček. Se sklenkou bílého vína v ruce stojí na kraji zahrady rodinného Vinařství Medek a rozhlíží se po okolí. Pod námi jsou Sady, okrajová městská část Uherského Hradiště, za nimiž se zelená krajina vine dál směrem na východ.
Jarka k pohostinství nakonec zlákal tchán Josef Medek, s nímž dohromady tvoří vedoucí tandem uherskohradišťského rodinného vinařství. Jejich roční produkce čítá na deset tisíc litrů převážně suchého vína. „Naše filozofie je velice jednoduchá. Já jsem alergický na přidané kyseliny, Jarek na přidaná sladidla a moje žena na síru. Takže vyrábíme víno vhodné pro všechny tři,“ shrnuje Josef Medek v pár větách zásady, jimiž se ve vinařství řídí – minimum chemie ve sklepě i na vinici, minimum síry, žádné aromatické kvasinky ani filtrování.
Odrůdová skladba jejich vinohradů v nedalekých Nedakonicích je pestrá. Zhruba polovinu tvoří tradiční odrůdy jako Rulandy, Pálava či Chardonnay. Na zbytku si pak hrají s takzvanými piwi (odolnými vůči chorobám) odrůdami, o některých z nich možná běžný konzument ještě neslyšel: Hibernal, Solaris, Johanniter, Muscaris nebo Saphira.
U Medků nejraději do pití vína zaučují úplné začátečníky. Když k nim přijedete, můžete jim přiznat jakoukoliv nevědomost, a oni vás rádi do všeho zasvětí. Ochutnáte tady třeba Pálavu ve třech naprosto odlišných variantách (od medového výběru z bobulí až po víno s jedním gramem zbytkového cukru), k níž se perfektně hodí hutná cibulová marmeláda paní Medkové obsahující redukci Dornfelderu a domácí paštika.
Pokud se hodláte v Uherském Hradišti chvíli zdržet, můžete se ubytovat v jednom ze tří apartmánů náležejících k vinařství.