Víte, odkud pochází nejchutnější jablka? Z jihotyrolských farem Roter Hahn
Rady a tipy • Jídlo a ubytování • Ostatní
Jižní Tyrolsko, úspěšný producent jablek
Jižní Tyrolsko je největší uzavřenou pěstitelskou oblastí jablek v Evropské unii. Oblast jablečných farem leží v mnoha údolích uprostřed nádherných hor. Na rozloze 18 400 hektarů je zde přes 7 000 úspěšných pěstitelů, kteří ročně vypěstují přes 1 milion tun jablek.
Jihotyrolská značka kvality Roter Hahn zahrnuje více než 1 600 farem, z nichž přesně 511 se naplno věnuje pěstování jablek. Na každé z těchto farem mohou návštěvníci na jaře obdivovat nádherně rozkvetlé jabloňové sady. V dalších měsících roku si užít sklizeň, a hlavně ochutnávku těchto vyhlášených jablek a produktů z nich.
Rady na pěstování jablek od jihotyrolských farmářů
Během pobytu na farmě se můžeme dozvědět mnohé zajímavé informace a cenné rady přímo od svých hostitelů. Místní farmáři například prořezávají jabloně hlavně v zimě. Tím nenaruší růst výhonků, a přitom vytvarují stromy do potřebného tvaru. Pokud však růst některých výhonků potřebují zpomalit, tak ty nadměrně silné a přebytečné zastřihnou už v druhé polovině léta.
Při tvarování mladých stromů usilují farmáři o dosažení vřetenovitého tvaru, jabloň pak vypadá podobně jako vánoční stromeček. Tím docílí maximálního využití světla. A jak na odřezávání výhonků? Pryč musí silné výhonky na vrcholu, ale i ty slabé, které jsou kratší než 40 cm. Navíc se odřezávají i ty, které jsou příliš nízko na kmeni – méně než 50 cm od země. Je zapotřebí odstranit i všechny dvojité výhonky. Aby byl výnos z jabloní co nejvyšší, samozřejmě musí pryč také příliš staré, zaschlé a nemocné větve.
Jak skladovat jablka, aby vydržela co nejdéle
Všichni to známe. Na podzim sklidíme na zahradě krásná jablka a těšíme se, jak si na nich v zimě pochutnáme. Jak je co nejlépe uskladnit? Ideálně v chladném sklepě, nebo i v krytém venkovním kontejneru. Jihotyrolští farmáři mají účinný recept na uchování svých šťavnatých jablek. Pečlivě je balí do vzduchotěsných plastových sáčků, a tím výrazně prodlouží dobu jejich skladování.
Nejoblíbenější jablečné produkty na farmách Roter Hahn
Ne všechna jablka, která farmáři sklízejí, jsou určena k přímé spotřebě. Z jablek se na farmách vyrábí řada čerstvých a lahodných produktů, které pak farmáři nabízejí svým hostům a prodávají je v místních regionálních obchodech značky Roter Hahn. Z nápojů můžeme ochutnat jablečné džusy a mošty a stále oblíbenější Cider. Vynikající je také jablečné čatní, sušená jablka nebo jablečný ocet. Farmáři mimořádně dbají na kvalitu svých výrobků. I proto jsou jejich produkty stále oblíbenější nejen mezi místními obyvateli, ale i turisty, kteří Jižní Tyrolsko každoročně navštěvují.
Jedna ze zásad zdravého stravování zdůrazňuje význam ovoce. V zimě to ale může být s výběrem čerstvého ovoce trochu složitější. Tak proč nezvolit to nejtradičnější a nezakousnout se do krásně vybarveného, voňavého jablka? Najdeme ho v mnoha odrůdách téměř každém obchodě. Přestože existuje velké množství druhů, všechna jablka mají něco společné. Jako svačinka jsou ideální – dodají energii, zaženou žízeň, zlepší naše zažívání a podpoří činnost mozku. Navíc si na nich výtečně pochutnáme a nemusíme mít výčitky, že mlsáme nezdravě. I na našich pultech jsou běžně k dostání vynikající jablka z jihotyrolských farem Roter Hahn.
Značku kvality Roter Hahn (Červený kohout) představilo v roce 1998 Sdružení zemědělců Jižního Tyrolska. Propojuje farmy, které nabízejí turistům možnost strávit aktivní dovolenou v malebném prostředí Jižního Tyrolska, slunném regionu v italských Alpách. V nabídce má více než 1600 farem specializovaných na chov dobytka, pěstování vína a ovoce.
Hosté se mohou celoročně ubytovat na farmách v apartmánech či samostatných pokojích, které jsou proslulé svou útulnou čistotou a příjemnou atmosférou. Farmy jsou známé vynikající domácí gastronomií, výjimečnou pohostinností a vzornou péčí o hosty. Nabízejí mnoho příležitostí pro strávení aktivní dovolené.
Návštěvníci se mohou zblízka seznámit se životem na jihotyrolské farmě a ochutnat vynikající domácí speciality – čerstvé mléko, sýry, džusy, chléb a mnoho dalších pochoutek. Farmy jsou skvělým výchozím bodem pro poznávání okolí a nabízejí nespočet možností trávení volného času. Návštěvníci si mohou vybrat od turistiky přes silniční i horskou cyklistiku až po sjezdové a běžecké lyžování a další outdoorové sporty.
Kromě ubytování na farmách provozuje sdružení Roter Hahn rodinné restaurace umístěné přímo na statcích, udržuje tradici řemesel a provozuje také prodejny místních potravinářských specialit. Další informace o Roter Hahn najdete zde: http://www.roterhahn.cz/cz/. Katalog, ve které jsou představeny možnosti ubytování na farmách v Jižním Tyrolsku si můžete objednat zde, na stejném místě v něm můžete online listovat, případně je možné ho stáhnout ve formátu pdf ze stránek www.roterhahn.cz