Makrely - cíl mnoha výletů
Tipy na výlet • Rodina s dětmi • Romantika • Vycházka - půldenní • Celodenní výlet • Za sportem • Na kole
Kam a jak jedeme?
Dnes pojedeme na kole na výlet, jehož cílem je neobyčejný gurmánský zážitek – grilovaná makrela. Pokud tento článek čtou lidé znalí, tedy převážně z Moravy, vědí na co a kam je zvu. Dle mého osobního sociologického průzkumu grilování makrel končí směrem na západ od Moravy někde u Hradce Králového. Dál směrem k Praze už grilovaná makrela je pojem dosti exotický a vlastně málo kdo ji umí správně nachystat a vůbec se běžně nedělá v turistickém terénu.
Za čím jedeme?
Kde se na Moravě vzaly makrely? Zatím se mi to nepodařilo zjistit. Tato mořská dravá ryba má ráda teplejší proudy a její výskyt kolem Švédska (Švédské války) je dost nejistý. Nebo že by Napoleon? Ten vynalezl konzervu, tak proč ne grilovanou makrelu? Napoleonovo působení na Moravě a jeho vyhraná bitva u Slavkova je dostatečně známá. To jsou moje hypotézy, třeba někdo dokáže odpovědět vědečtěji. A o co vlastně jde? V hospodě, která má venkovní sezení, je venku speciální gril, většinou obdélníkového tvaru, na kterém se pečou na dřevěném uhlí makrely naražené na tyčkách. Grily vyrobí většinou místní kovář a tyčky se připravují přes zimu. Makrely správně ugrilované, kořením navoněné se za cca 35 – 70 kč prodávají návštěvníkům. Neviděla jsem ty ryby nikdy vážit – prostě cena je daná poskytovatelem. Často najdete podobnou pochoutku u hřišť, kurtů a koupalištˇ.
Jak a kde jsme se najedli a ubytovali?
Nabízím nevelký cyklistický okruh kolem Olomouce, kde příjemným zpestřením může být právě zastávka na makrelách.
Z Olomouce pojedete směr Chválkovice a napojíte se za Selským náměstím na cyklostezku směrem Samotišky. Pro tentokrát vynechám popis historických krás, které se vám nabízejí a profrčíme Samotiškama vlevo směr Toveř. Hned na začátku dědiny je tenisový kurt a k němu skromě připojená hospoda. Název se mi nepodařilo zjistit, ale křídou napsaná tabule – grilované makrely od 16 hodin, byla dobrou pozvánkou. Ochutnala jsem tu ryby letos již několikrát a vřele dopporučuji. 35-45 Kč k tomu pivko nebo kofola. Ještě musíém připomenout, že makrely se jí rukama u dřevěných stolů venku. V místnosti mi nikdy nechutnaly. Po dobrém občerstvení jedeme dál do Dolan, kde se napojíme na cyklostzku 6029 směr Hlušovice. Tam nezapomeneme odpočit na cykolstezku 6030 směr Olomouc (to nám zbývá cca 7 km). V Černovírském lese se můžeme rozhodout, zda-li pokračovat do centra Olomouce po cyklostezce, nebo se napojit na in-line stezku do Chvalkovic a tak okruh, který měří cca 20 km, uzavřít. Je to skvělý odpolední výlet.
Co se nám nejvíce líbilo a co naopak ne?
Atmofera venkovního grilování makrel je neobyčejná. Na jižní Moravě se jezdí do sklípků, na Valachách do palíren na nejoblíbenější meruňkovici a všude se jezdí za makrelama. Tady na Moravě to považujeme za naprostou samozřejmost, kterou netřeba komentovat. Když ale řeknu "pražákovi" - jdeme na makrelu, tak hledá alkoholtester, aby zjistil, co jsem vypilaa cože to říkám za nesmysly.
Ostatní informace
Makrela by měla stát do 50 Kč a k tomu pivko do 25 Kč. Pokud je to dražší, jeďte kousek dál. Určitě potkáte jiné místo, kde vám vše nabídnou za přijatelnou cenu pro celou rodinu. Včera jsem vyjela s dcerkou a jen tak "pro sicher" jsem si strčila 100 Kč do kapsy. Jely jsme vyzkoušet nové kolo kolem baráku. A co čert nechtěl, narazily jsme na makrely. Za tu stokorunu jsme nakonec měly obě makrelu a 4dcl kofoly pro každou k tomu:)