"Pastéis de Belém" - Lisabonské koláčky
Tradice výroby těchto koláčků sahá do roku 1837 resp. ještě o pár let dál. Původní receptura pochází z kláštera Mosteiro dos Jerónimos v Belému, dnešní části Lisabonu. Po zrušení kláštera byla receptura předána do sousedního krámku a od zmíněného roku podle ní pečou výborné koláčky se žloutkovým krémem. Původní recepturu po celá léta dodržují a také střeží v tajnosti. Proces výroby koláčku tajný není, ten jsem si mohl i natočit, ale do místnosti, kde se míchá krém je nepovolaným vstup zakázán.
Výroba koláčků se postupem času rozšířila i do dalších částí města a dnes tak není problém sehnat koláčky prakticky kdekoliv. S velkou pravděpodobností na ně narazíte i u snídaně v hotelu.
Ale ty pravé a originální dostanete opravdu jen v Belému. Věhlas Pastéis de Belém sebou nese i drobnou nepříjemnost v podobě poměrně dlouhých front, které si musí konzumenti vystát, než dostanou možnost odměnit své chuťové pohárky. Ale věřte, že to za ten požitek stojí. K samotným koláčkům dostanete ještě skořici a cukr na posypání, ale mě osobně chutnaly nejvíc bez těchto přísad. Originální kombinace lehce křupavého těsta a vláčného lahodného žloutkového krému v podobě Pastéis de Belém vyjde na 1,15 Eura/ks. Denně jen těch originálních vyrobí na 25.000 kusů.
https://pasteisdebelem.pt/en/
Video z výroby:
https://www.youtube.com/watch?v=kPizF8Rl5OY