Tábor…aneb kde se dobře jí a pije
Vítejte v Táboře, městě, které je známé především díky své husitské minulosti. A je veřejným tajemstvím, že Tábor už je proslulý i díky nezvykle bohaté nabídce restauračních zařízení.
Vítejte ve městě, kde člověk nejí, aby žil, ale žije, aby jedl!
….. restaurace umístěná ve stylových prostorách bývalých pivovarských sklepů; restaurace, v níž naleznete jídla plná chutí, vůní a barev Indie; maková či kapustová zmrzlina nebo zmrzlina s příchutí likérové špičky, netradiční husitská restaurace; muzeum čokolády a marcipánu; první husitská krčma na světě; tradiční česká kuchyně v jednom z nejstarších domů v Táboře; pečená vepřová žebra v medové marinádě; vinný bar kombinující rukodělná vína a pokrmy připravené z lokálních surovin; muzeum pivovarnictví; speciality ujgurské kuchyně; táborská pivotéka, která nabízí řemeslná piva z minipivovarů z celé České republiky a také ze zahraničí; ……
U nás si vybere každý – děti, vegetariáni i masožrouti!
Zcela unikátní je v tomto ohledu Staré město, ale ani moderní centrum a okolí nezůstávají pozadu. Máte chuť na klasickou českou kuchyni? Není problém. Nebo upřednostňujete moderní gastronomii? Nebo radši vynikající dobroty italské kuchyně? Vyzkoušejte je! Preferujete šťavnaté steaky, ryby, maso na ohni? Ani to v našem městě nechybí.
Na břehu Lužnice chutná nejvíce!
Vadí vám, že v některých městech narazíte téměř výhradně na jednu značku piva? Tak v Táboře máte z čeho vybírat! A s vínem je to stejné! Interiéry jsou od moderně strohých po útulně zabydlené, v drtivé většině alespoň s vysokou židličkou pro nejmenší návštěvníky či rovnou s dětským koutkem vybaveným hračkami.
A jestli máte společenského psa a berete ho všude s sebou, i ten dostane svou misku s vodou.
Přijdete-li v létě, poseďte na předzahrádce. V zimě se zase někde můžete ohřát přímo u otevřeného ohniště. Zkrátka zkuste projednou pojmout návštěvu Tábora nejen kulturně-historicky, ale i požitkářsky!
Přijďte se svými nejbližšími nebo s celou partou, vždycky to bude stát za to!
Gastronomické festivaly!
leden
Festival pro ty, kteří mají rádi pivo
Festival pro ty, kteří se v pivu vyznají. Festival pro ty, kteří rádi objevují a experimentují. Festival pro ty, kteří si rádi u dobrého piva poslechnou dobrou muziku. Festival pro ty, kteří se rádi dozvědí něco nového z oblasti pivovarnictví. Festival pro ty, kteří rádi soutěží. Střelnický minibeerfest - festival pro všechny Čechy.
únor
Festival řemeslných vín v Táboře
Jednodenní přehlídka řemeslných vín od 25 vinařů z Čech, Moravy, Slovenska a Rakouska.
Návštěvník má možnost volně degustovat až 100 vín. Po přehlídce následuje společná večeře se všemi vinaři.
březen
Nejdelší festival vína a gastronomie ve střední Evropě
Unikátní a uznávaná vinařská akce nabízí zajímavý a ucelený program věnovaný vínu, vinařství a gastronomii. V průběhu jednoho měsíce probíhají řízené degustace, gastronomické večery a vzdělávací akce, vystoupení nejlepších vinařů, sommelierů, degustátorů a znalců vína.
březen
Mezinárodní přehlídka pivovarů
Těšit se můžete na velmi pestrou nabídku piv od tuzemských i zahraničních pivovarů, návštěvnickou soutěž o Zlatý pivní pohár a bohatý kulturní program. Přijďte si užít mnoho skvělých piv, kulturních zážitků a dobrého jídla.
srpen
Festival lokální gastronomie
Festival nabízí přehlídku táborských restaurací, které využívají suroviny od farmářů z okolí Tábora. Bohatý doprovodný program zahrnuje hudbu, živé vaření, farmářský trh, prezentaci regionálních produktů, povídání o kávě, čaji a vínu s ochutnávkami zdarma, tvořivé dílny pro děti, aj. Jídlo z blízka chutná nejlépe!
září
Táborská setkání
Mezinárodní historický festival
Festival inspirovaný středověkou historií, má svůj nezaměnitelný kolorit, který vychází z tradic místa, kde se odehrává. Jednou ročně se centrum Tábora na několik dní promění ve středověké město se svými trhovci, řemeslníky, rytířskými souboji, kejklíři, tanečnicemi a muzikusi. Stačí si vybrat, zda zavítáte ke stánku s medovinou a chlebem se škvarky, nebo dáte přednost vybraným středověkým lahůdkám v některé z útulných taveren. Programový „jídelníček“ je také nepřeberný – ohňostroj; průvody v historických kostýmech; středověký jarmark; žebrácká ulička; koncerty duchovní, středověké, ale i současné hudby; vystoupení skupin historického šermu; rytířský turnaj na koních; divadla pod širým nebem; výstavy; hry a soutěže pro děti. To a mnohem víc vám nabízí Táborská setkání.
říjen
Největší festival čokolády svého druhu
Cílem festivalu je vábit vaše smysly čokoládou. V programu se střídají kuchařské show, ochutnávky, prezentace, naučné pohádky, přednášky, koncerty temperamentní jižanské muziky, tvořivá dílna originálních dárků a fairtradeové produkty. Základem programu je čokoládový trh, který nabízí teplou čokoládu, pralinky, tabulky, čokoládovou řeku, nugátový kebab, aj..
Mistři gastronomie
Šéfkuchař táborské restaurace Goldie v hotelu Nautilus Martin Svatek je uznávaným členem národního týmu kuchařů a cukrářů AKC ČR, ve kterém hraje nezastupitelnou tmelící i organizační roli. Vychází z tradičních receptů, které obléká do moderních šatů.
Profesionální barman a barista Zdeněk Plášil, který se tímto oborem zabývá již přes 20 let a má v něm bohaté zkušenosti, si veškerou kávu praží sám. Jeho sortiment se skládá z 8 druhů kávy a na mlýnku můžete ochutnat vždy minimálně 3 druhy, připravené na různé způsoby a pokaždé je dostanete udělané s profesionálním přístupem a láskou ve své kavárně a baru Obývák.
Šéfkuchař Martin Pudil, držitel mnoha prestižních ocenění a člena národního týmu kuchařů a cukrářů AKC ČR, pro Vás připraví dokonalý gastronomický zážitek v táborské restauraci La Cave v prostorách bývalých ležáckých sklepů LH Hotelu Dvořák Tábor.
Šéfcukrář Jiří Hochman, který je oceňovaný za svou zmrzlinu i v zahraničí a je nejlepším zmrzlinářem v České republice a historicky první mistr republiky 2017, vymýšlí stále nové zajímavé kombinace chutí. V jeho cukrárně Moccacafé můžete ochutnat například zmrzlinu v podobě karamelové smetany s kousky odpalovaných větrníčků zalitých zlatým karamelem, novinku s názvem Čokoláda madagaskar s mandarinkou, Veganský lískový ořech nebo vítěznou nugátovou Paris-Brest či jarní sorbet s kapustou.
Vinný bar Thir Jana Čulíka, který sbíral zkušenosti ve vinných barech Praze, ale i při pobytech v New Yorku, Montrealu, Paříži či Londýně, je ojedinělým konceptem kombinující rukodělná vína a pokrmy připravené z lokálních surovin.
A co doporučuje gastro návštěvníkům Tábora Lukáš Hejlík?