Zažijte tradiční řemesla na statcích v Jižním Tyrolsku
Rádi se učíte novým věcem a chtěli byste umět péct vlastní chléb, vyrábět sýr nebo vyzkoušet tradiční řemesla? Sdružení farem Roter Hahn v Jižním Tyrolsku je ideálním místem, kde si tyto aktivity můžete vyzkoušet.
Řemesla byla vždy pro obyvatele Jižního Tyrolska velmi důležitá. Celé rodiny se zapojovaly do ručních prací, a to především v zimních měsících, kdy nebylo možné hospodařit venku. Turisté se tak mohou naučit od zkušených farmářů spoustu zajímavých tipů a triků při výrobě sýra, pečení chleba či přípravě domácího špeku.
Výroba sýra
Tradiční výroba sýrů je pro Jižní Tyrolsku typická. A to především díky „bílému zlatu“ tedy vysoce kvalitnímu mléku. Nejlepším předpokladem pro získání dobrého mléka je čerstvý horský vzduch, až 300 slunečných dnů v roce a šťavnatá tráva s různými bylinami. Díky tomu mohou místní obyvatelé vyrábět chutné sýry ať už čerstvé, plátkové nebo měkké, ale také i jogurty, tvaroh či máslo. Zpracovávají nejen kravské mléko, ale i kozí a ovčí. zajímavostí jsou trpasličí kozy, které dávají mléko využívané při výrobě ořechového sýra, který zraje v listech ořešáku. Nejenže se hosté mohou dozvědět, jak se vyrábí domácí sýr, ale pokud přijedou na začátku března (9. 3. - 11. 3.) nabízí se jim možnost zajít na Festival sýru v Sand in Taufers v údolí Tauferer Ahrntal, kde mohou ochutnat okolo 1000 různých druhů sýra.
Hodiny vaření
Návštěvníci si také pochutnají na domácích produktech, jako jsou čaje, šťávy, marmelády, ale například i domácí špek. Rovněž se od farmářů naučí, jak tyto produkty vyrábět. Na podzim se tak turisté dočkají typické jihotyrolské zabijačky spojené s výrobou špeku. Ten se musí pomalu udit a základním pravidlem pro kvalitní špek je málo kouře a hodně horského vzduchu. A také dlouhé, až osmiměsíční zrání ve sklepě, bez výkyvů teplot.
Pečení chleba
Pečení domácího chleba je na farmách tradiční činnost, která se předává z generace na generaci. Toužíte-li po tom upéct si vlastní chléb, na místních statcích si to budete moci vyzkoušet. Nejlepší část celého procesu pečení je samozřejmě ochutnávka této pochoutky. Spolu s domácím máslem či sýrem se stává celý tento zážitek jednoduše dokonalý.
Ruční práce
Selky se věnují různým ručním pracem od tradičních, jako vyšívání či tkaní, až po méně obvyklé, jako je třeba výroba figurek ze sena. Klasickým farmářským umem na statku je práce se dřevem. Místní obyvatelé vyrábějí krásný dřevěný nábytek, dekorace, sošky, košíky a hosté tak mohou obdivovat jejich řemeslnou zručnost. Statkáři zabývající se chovem zvířat, především ovcemi, pak zpracovávají vlnu. Z vlny se vyrábějí pletené či tkané výrobky nebo filc. O Velikonocích mohou návštěvníci vidět ozdobená slepičí či husí vajíčka, stejně tak, jako u nás.
Více informací naleznete na: www.roterhahn.cz/cz/
O značce kvality Roter Hahn
Značku kvality Roter Hahn (Červený kohout) uvedl na trh Zemědělský svaz Jižního Tyrolska v roce 1999. Označuje farmy nabízející turistům dovolenou v malebném prostředí Jižního Tyrolska, slunného regionu italských Alp. V nabídce má více než 1 600 farem specializovaných na chov dobytka, pěstování vína a ovoce. Hosté zde najdou celoročně rekreační ubytování v podobě samostatných pokojů s útulnou osobní atmosférou, domácí gastronomii a nespočet příležitostí pro aktivní dovolenou a wellness. Kromě možnosti zblízka se seznámit se životem na zemědělském statku a ochutnat vynikající domácí speciality - čerstvé mléko, sýry, džusy, chléb a mnoho dalších pochoutek – jsou farmy skvělým výchozím bodem pro poznávání okolí a nabízejí nespočet možností trávení volného času. Návštěvníci si mohou vybrat od turistiky přes silniční i horskou cyklistiku až po sjezdové a běžecké lyžování a další outdoorové sporty. Ubytování pak zajišťují přímo rodiny farmářů, které nejlépe vědí, jak svým hostům připravit domáckou atmosféru a splnit jim jejich přání. V roce 2016 strávili turisté na farmách označených znakem červeného kohouta přes dva a půl milionu noclehů. Kromě ubytování na farmách provozuje sdružení Roter Hahn rodinné restaurace umístěné přímo na statcích, udržuje tradici řemesel a provozuje také prodejny místních potravinářských specialit. Další informace o Roter Hahn (v češtině, němčině, angličtině, italštině a polštině) najdete zde: http://www.roterhahn.cz/cz/