Loading...
Turistické cíle • Cyklo bar - hospůdka
Různé čokoládovny a pralinkárny jsou poslední dobou záležitostí velice módní, oblíbenou a tedy i vyhledávanou. Proto možná ani tolik nepřekvapí, že jeden takový rodinný podnik s ruční výrobou najdeme od roku 2015 i v hanácké Kroměříži. Čokoládovnu Yesterka s prodejnou můžeme navštívit na adrese Jánská 3 a podle slov majitelů na nás zde čekají prvotřídní pralinky, které jsou díky poctivé ruční výrobě, použité technologii a kvalitním formám krásně lesklé, mají úžasně tenkou skořápku a jsou naplněny rozmanitými náplněmi, které si v čokoládovně sami vymýšlí. V nich údajně spojují chutě a vůně bylinek, ovoce i koření s pravou belgickou čokoládou firmy Callebaut, která je vyráběna z těch nejlepších kakaových bobů. Dále se čokoládovna pyšní tím, že nepoužívá konzervanty ani barviva a že veškerá výroba probíhá jen v malých sériích, aby všechny pralinky byly vždy čerstvé.
Je ovšem potřeba přiznat, že pochvalná slova na Yesterku neuslyšíte jen z úst majitelů a zaměstnanců, ale také od spokojených návštěvníků, účastníků exkurzí a později – to hlavně – milých platících. Zkrátka a dobře je to prý čokoládovna s velkým Č a vyrábějí se tady pralinky s velkým P. A musím přiznat, že i mně tu chutnalo, i když nejsem zrovna nadšeným konzumentem sladkého. Ale když tu mají i náplně jako pivo, slivovice, amareto nebo brandy, ve které se „koupe“ višeň …
On také alkohol může za to, že se tady čokoládové pralinky vyrábí. Paní Tereza je totiž manželkou provozovatele kroměřížského pivovaru a když on byl za své pivo v Táboře oceňován, ona navštívila slavné táborské muzeum čokolády. A bylo rozhodnuto …
Při samotné exkurzi uvidíte, jak se čokoláda temperuje, poté lije do speciálních forem z tvrzeného plastu … a hlavně pořádně ochutnáte. Rád věřím tomu, že se tady každá příchuť prý testuje více než tři měsíce. Někomu chutná klasika (nugát, vlašský ořech, káva, vanilka nebo marcipán), někdo jde do pralinek alkoholických a někdo upřednostní speciality (mango, mučenka, rozmarýn, máta, citronová tráva, zelený pepř či něco slanějšího). Kdyby to člověku nebylo trapné, tak by ochutnal ze všeho, několikrát … a následně praskl. Ale třeba takové chilli čokoládě opravdu odolat nejde. Chybět, pochopitelně nemůže ani jahoda nebo malina s lámanou čokoládou. Teď ještě se nebát a jít do té rybiny …
Na závěr ještě jedná důležitá informace: v „podnikové prodejně“ čokoládovny Yesterka si můžete nakoupit pomůcky k oslazení života denně, a to v čase 9:30 až 17:00 hod.