Šumperk – obchod vínem „U Třeštíka“
Turistické cíle • Sport a rekreace • Cyklo bar - hospůdka
Pokud se někdo náhodou domnívá, že mám v názvu tohoto článku chybu nebo že snad na stránky Turistiky až tak úplně nepatří, hluboce se mýlí. A také o tom hned zkusím laskavého čtenáře přesvědčit. Tento oblíbený podnik je skutečně veden jako obchod vínem a ne s vínem (viz. fotogalerie). Majitelem sklípku od prvopočátku byl – nedávno zesnulý - pan Karel Třeštík, nadšený to turista. Bývalý spolumajitel a současný majitel (a zeť pana Třeštíka) býval i úspěšným horolezcem. A každý, kdo pravidelně odjížděl (a odjíždí) na víkend do Jeseníků, zastaví se tady. Díky poloze u vlakového (ale i autobusového) nádraží) se zde před cestou pravidelně tankují tekutiny z vinných hroznů i ovocné destiláty. Naopak, při návratu z cest jsem zde sám občas zachraňoval tělo před nemocí, když železničáři zapomněli ve vlaku přitopit.
Vinný šenk U Třeštíka se nachází na ulici 17. listopadu, ve sklepení pod Domem nábytku. Zakoupit zde můžete sudová vína (převážně jihomoravská, ale objevuje se i něco např. ze Španělska, Argentiny, Itálie nebo Moldávie), vína lahvová, již zmíněné ovocné destiláty nebo různé druhy vodky, whisky i koňaku. Samozřejmostí je nealko, káva, svařené víno, medovina nebo sezónní – a velmi populární – burčák. V nabídce bývají i výborné – převážně ovčí - sýry, klobásy nebo různé druhy ovoce.
Případná konzumace na místě probíhá v samostatném salonku, u „štábního“ stolu v prodejní části nebo na stojáka u tzv. archivní skříně. Návštěvníka - pozorovatele jistě zaujme krásná historická pokladna, váha nebo nástěnka „Bylo – nebylo“. Na různých tabulích se dočtete různé zajímavé informace o jednotlivých odrůdách vína i vinařských oblastech. Samozřejmostí jsou sociální zařízení a hudební kulisa, která potěší většinou všechny „folkáče a kotlíky“.
Na rozdíl od konkurenčních podniků zde ještě návštěvník najde tradice a dech nostalgie. Víno je skladováno ve skleněných demižonech a pracuje se zde i s koštýřem. A protože se ve svých příspěvcích snažím pravidelně o různé bonusy, tentokrát najdete ve fotodokumentaci průběh pravidelného síření demižonu. Otevřeno je "U Třeštíka" denně kromě neděle, přičemž sobotní směna je zkrácená a pouze dopolední.
Zcela na závěr si neodpustím malý žert, který mi snad bude panem sklepmistrem Zoltánem - v rámci našich dobrých vztahů - odpuštěn. Současný majitel provozovny je totiž Ostravák maďarského původu. A to je přece skvělá vizitka: tokajské je vynikající víno a legendární Ostravský kahan jsme přece svého času občas také pili všichni ...