Bruntál - pivovar Hasič, restaurace Hasičárna a Zubatá žába
Turistické cíle • Cyklo bar - hospůdka
Přesto, že je pivovarnictví spojováno s Bruntálem již od 13. století, zdejší pivovar Hasič těší svými výrobky příznivce zlatavého moku teprve od roku 2015. A i když může být název pivovarské restaurace lehce zavádějící, nesídlí v někdejší hasičárně, ale v bývalé textilní továrně. Pivovar Hasič je vlastně pokračovatelem panského pivovaru Jana staršího z Vrbna z roku 1557 a pivovaru Řádu německých rytířů z roku 1653. Po II. světové válce byl bruntálský pivovar sloučen s lihovarem, aby byl v roce 1955 zrušen.
O šest desetiletí později byl založen minipivovar Hasič, který je regionálním pivovarem zaměřeným na výrobu piva tradiční metodou. Přesněji řečeno s využitím místní sladovny zde vaří domácí pivo i různé speciály. Kromě pivovarské restaurace Hasič také provozuje pivní bar a vzorkovou prodejnu. A samozřejmě se zde také konají komentované prohlídky.
Výhodou tohoto podniku s moderní technologií je jistě také fakt, že se Hasič s Hasičárnou nachází přímo v centru města Bruntál. A rádi se tady pochlubí, že - na rozdíl od průmyslových europivovarů – dodržují původní postupy a receptury vaření piva (nerezová varna, kvašení v otevřené spilce, zrání v ležáckých tancích apod.). Pivo se v Bruntále nepasterizuje ani nefiltruje.
Pivovarská restaurace Hasičárna nabízí příjemné posezení u dobrého jídla a piva i možnost nakoupit si pivo v PET lahvích, dárková balení piva ve skle nebo i nějaké dárky či suvenýry z pivovaru (trička, kšiltovky apod.). Jen turistické vizitky už jim došly a nové se prý objednávat nebudou.
Výrobní a prodejní nabídka pivovaru i restaurace je velice bohatá a pestrá, i když je jasné, že na kompletní sortiment tady najednou asi nikdy nenarazíte. Takže alespoň vyjmenovat: Světlý ležák (obsah alkoholu minimálně 4,2 %, hořkost 34), Polotmavý ležák (min. 4,5 %, hořkost 39), Funebrák (min. 5,1 %, hořkost 42), Summer Ale – Letní stříkačka (min. 4,4%, hořkost 32), Kazbek Ale (min. 4,9 %, hořkost 44), Amarillo Ale (min. 4,8 %, hořkost 52), Žhář IPA (IndiaPale Ale, min. 5,9 %, hořkost 55), Zubatá žába (min. 6,4%, hořkost 72 – my ji ovšem měli jako letní speciál s obsahem alkoholu jen 3,2 %), ABBAY – Belgičan (tmavá šestnáctka, min. 6,6 %, hořkost 31), Světlý a polotmavý Medový speciál, Výčepní desítka (min. 4,0 %) a dvanáctistupňové ovocné speciály.
Hasiče i Hasičárnu najdeme na bruntálské adrese Ruská 1448/1 (paradoxně se ale nachází na Fügnerově ulici) a otevřeno tady mají denně od 11,00 hod. Většinou se zavírá ve 22,00 hod., výjimkou je neděle (ve 21,00 hod.) a pátek se sobotou (o půlnoci).