IC Bruntál – o místním pivovarnictví
V dávných dobách (v našich končinách tak někdy ve středověku) se v každém slušném městě vařilo pivo. Nemohlo tak zřejmě chybět i právovárečné v dnešním Bruntále, po staru Freudenthalu. A pokud se budeme držet faktu, že město se chlubí tím, že jde vlastně o nejstarší město v českých zemích, není divu, že tuto výsadu měli i v podhůří Jeseníků.
On ten Bruntál samozřejmě není nejstarším městem u nás, jen odkazuje na skutečnost, že sídlo bylo založené v roce 1213 hned podle tehdy poměrně pokrokového tzv. Magdeburského práva, kdy bylo ve výčtu výsad zahrnuto spousta tehdy důležitých výsad (mílové právo, odúmrtí aj.). Ta jiná města staršího založení si ty výsady musela jaksi opatřovat průběžně.
První pivo samozřejmě vařili měšťané, kterým byla výsada udělena. Tise postupně sdružovali do spolku městského pivovaru.
Protože byl ale Bruntál jako takový většinou poddanským městem, ujala se této bohulibé činnosti i vrchnost. První popis vaření piva se datuje k roku 1618 ačkoliv oficiálně je datum založení pivovaru uváděno až rokem 1653. No možná se vletech 30tiletéválky zprávy o vaření chmelového moku neshromážďovaly. Bruntál tak měl vlastně po nějakou dobu pivovary dva. Ten panský býval v areálu zámku, sídla Řádu německých rytířů. V roce 1905 byl panský pivovar zavřen, a nový, vlastně sloučený pivovar byl vystavěn v roce 1915 na dnešní Jesenické ulici. V tomto areálu se vařilo pivo do roku 1955 (10°, 12°, 16°), kdy byla výroba ukončena (nahrazeno potravinářskou výrobou, Seliko).
Na tradici výroby oblíbeného pitiva odkazuje dnes v prostorách infocentra na zámku čelo výstavního sudu, který byl vyroben pro Živnostenskou a průmyslovou výstavu v roce 1913. Sud byl původně vskutku celý o objemu 216 hl. Bohužel zůstala zachována jen čelní strana s erbem Řádu německých rytířů a jeho velmistra Evžena Habsburského.
Naštěstí se na výrobu pěnivého zlata v Bruntálu zcela nerezignovalo, což dokazuje celkem chutný mok, který si může výletník (i štamgast) dopřát v budově bývalé hasičárny…